DO KADA ĆE AMERIKA POMAGATI UKRAJINI? Zelenski: SAD nam uplaćuje 1,5 milijardi mesečno
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ovu sumu je ukrajinski lider pomenuo tokom intervjua sa voditeljkom CBS-a Margaret Brenan za program „Face the Nation”, koji je emitovan u nedelju.

Trenutno Kijev ima „deficit od 5 milijardi dolara u našem budžetu“, rekao je Zelenksi, dodajući da „SAD nam daju 1,5 milijardi dolara svakog meseca da podržimo naš budžet za borbu“ protiv Rusije.

Zelenski je tvrdio da je naoružavanje i druga vojna pomoć Ukrajini „dobitna” za SAD. On je obećao da će se, kada Rusija bude poražena, ukrajinski narod vratiti u svoju matičnu zemlju i tamo početi da plaća poreze, čime će rasteretiti američke poreske obveznike.

-Za Sjedinjene Države to će biti značajne uštede, ali za nas će to biti prilika da obezbedimo svoju teritoriju i učinimo je bezbednom za naše stanovništvo, naveo je on.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će pomoći Ukrajini „koliko god bude potrebno“ da obezbedi strateški poraz Rusije, koji je proglasio krajnjim ciljem Vašingtona u sukobu.

Mnogi Amerikanci ne dele predsednikov stav da je situacija u Ukrajini ključna. Prema konzervativnoj izbornoj anketi "Rasmussen Reports", ona nije uspela da se nađe na listi prvih deset pitanja od interesa za verovatne birače.

Ranije ovog meseca, Bajdenova administracija je zatražila od Kongresa da odobri oko 12 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini, uključujući 4,5 milijardi dolara za finansijsku podršku kijevskoj vladi nakon septembra. Povrh toga, tražila je 2 milijarde dolara, kako bi pomogla Ukrajini da nadoknadi rastuće cene energije.

Očekuje se da će paket biti odobren u petak, ali neki politički analitičari postavljaju pitanje da li se prilivi novca u Ukrajinu mogu održati nakon izbora na sredini mandata u novembru.

-Amerika ne može sebi da priušti da obezbedi praznu čekovnu knjižicu Ukrajini kada imamo inflaciju, cene gasa, krizu lanca snabdevanja, sve gore navedeno, što se dešava kod kuće, rekao je poslanik GOP za Politico, govoreći pod uslovom anonimnosti. -To je ono što čujem od svojih glasača.

List je predvideo da će se Bajden, ako Republikanska partija osvoji Predstavnički dom, suočiti sa većim otporom njegovim zahtevima za hitnu pomoć Ukrajini.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading