Mapa bivše Jugoslavije
Profimedia
Mapa bivše Jugoslavije

Profimedia

Nema mira na ovim prostorima, Foto: Profimedia

Les je rekao da se Kosovo približava svom trenutku istine veoma brzo, već ove godine, odnosno u naredna dva ili tri meseca.

"Srbija i Priština su sada u konačnoj borbi za sever Kosova, gde preovlađuju Srbi. Tenzije između Beograda i Prištine zbog formiranja Zajednice srpskih opština biće narednih meseci sve jače", ocenio je Les za beogradsku televiziju "Hepi", navodeći da je prekrajanje granica na Balkanu gotovo izvesno.

On veruje da su Srbi izgubili strpljenje sa Prištinom i žele sami da formiraju te opštine, što dovodi do ozbiljnog konflikta između dve strane.

Istovremeno, kaže on, obe strane se plaše da će ona druga upotrebiti silu u pokušaju da zadrži svoje pozicije.

"Naravno, postoji mogućnost da uz pomoć pregovora i diplomatije taj konflikt bude izbegnut. Ali, mislim da je situacija sada mnogo više zabrinjavajuća, nego pre", rekao je Les.

Timoti Les je direktor agencije "Nova Evropa" iz Kembridža i autor analize objavljene u američkom časopisu "Forin afers", u kojoj je naveo da mir na Balkanu garantuje stvaranje "velike Srbije, Albanije i Hrvatske".

Les je u toj analizi ocenio da se mir na Balkanu može održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH sa Hrvatskom.

Komentari (13)

Buzdovan

09.02.2017 20:24

To nije tacno da Narod u Srbiji zeli da ratuje. Ako je neki stranac sklepao neki scenario o ratu na Balkanu, to neznaci da ce tog rata biti. Zelje Srba iz Srpske su samo zelje. Unija Epublike Srpske i Srbije moze biti pogubna za ionako ekonomiju i budzet Srbije. Stopa nezaposlenih u Srpskoj je drasticno velika naspram Srbije. Kriminal u Srpskoj je u visoj stopi nego U Srbiji. Oni su sovinisti zaostali u vremenu naspram Srbije.Neka Srpska bude nezavisna drzava. Nama netreba unija sa njima. Toliko

Tamara

09.02.2017 22:40

@Buzdovan - Ma ne jedi govna vise vasko jedna ... sve ostalo dublje do tebe ne moze da dopre . Jesi sluzio Vojsku ? Jesi setao na pederskoj paradi ? Jel ti se prezime ne zavrsava na ic ? Jel si bio za ''premijera djindjica danas jankovica tj francetica protiv Vucica tj Milosevica'' . Sve je jasno - ti ces da volis moje dete vise od mene .

Buzdovan@Tamara

10.02.2017 01:11

@Buzdovan - Da odgovorim zunzari. Da sluzio sam vojni rok na Kosovu. Nisam setao na paradi, jer nemam razlog za to. Srbin sam izavarsava mi se prezime na ić. Nisam glasao za Djindjica i Demokratski blok. U vojsku sam otiso sa ispranim mozgom o patriotizmu i kako treba da odbranim otadzbinu. Ranjavan sam na Kosovu 2 puta. Placam svaki lek na receptu. Drzava se odrekla svih mojh poginulih saborca i drugova. Nemaju dan palih zrtva! Zabole me za tvoje dete iskreno. Ali kada ga izgubis uzalud setices se ovoga.

Toma

10.02.2017 07:46

@Buzdovan - Republika Srpska je za tebe srbijanac zapad bila i ostace uvek.

RS @Buzdovan

10.02.2017 09:40

@Buzdovan - Ne s... i ne petljaj se u ono o čemu nemaš pojma. Uzmi knjigu u ruke pa pročitaj istoriju Srba zapadno od Drine i nauci ponešto. S kojim pravom vrijeđaš? Nema Srbija problema zbog nas, nego zbog tebe i takvih kao ti. A bez tebe i tvojih istomišljenika moze i Srbija i Srpska. Ali bez Tesle, Milankovica, Andrića, Kusturice, Patrijarha Pavla.... i da ne nabrajam, nece i ne moze ni Srbija, a ni Srpaka.

Buzdovan@RS@Tamara

10.02.2017 15:41

@Buzdovan - Moji su porklom iz Cvrtkovca! Kao dete svaki skolski raspust sam proveo u Cvrtkovcima i Stanarima. Bilo dosadno! Mene su svi smatrali da sam dosao sa Beverli Hilsa imislili su da sam borzujsko dete. Sada kao odraslog me SMARAJU da im saljem neke pare. Da im nadjem neki posao u Beogradu, narocito preko zime. Svi iz Srpske smatraju Beogradjane za okorele borzuje. Mi oduvek trebamo vama, a ne vi nama. Vi nemozete bez nas, mi mozemo bez vas ako cemo da vredjamo. Butite nezavisna drzava.

Tamara

11.02.2017 08:43

@Buzdovan - ''u vojsku sam otisao SA ISPRANIM MOZGOM O PATRIOTIZMU I KAKO TREBA DA ODBRANIM OTADZBINU ...'' ... Mnogo ti lazes - tu su svi odgovori i svaki komentar dalji je suvisan odnosno ne treba se na tebe gubiti vreme .

Kos

09.02.2017 20:39

postavlja se pitanje kad su svi u bg i ovi iz rs i sa kosova u cemu je problem ta unija ne vodi nicemu samo da svi dodju ovde to je sloba vec jednom uradio i sad srbi iz rs i kosova upravljaju sa nama sta nam to treba ako im se ratuje nek ratuju ali ne ovde po kafanama a mi tamo kao pre

jura

10.02.2017 09:19

@Kos - Konacno netko pametan i u Srbiji

Mladja

09.02.2017 20:49

Dabogda ti britansko ostrvo Rusi poravnali sa morem bitange kolonijalisticke.

Naša zemlja Metohija

10.02.2017 00:19

Dajte više da vratimo što nam pripada i osmislite kako da zadržimo Prištinu i stanovnike koji sada mrze Srbiju a samo oni znaju zašto...Verovatno zbog krsta...

Bnk72

10.02.2017 06:54

Obicnom narodu ni sa jedne strane se neratuje i necemo.

deda milojko

10.02.2017 09:56

TI ENGLEZI OD UVEK SU IMALI PSIHICKE PROBLEME, PSEUDOFANTASTI ONI U SVOJOJ GLAVI IMAJU PROJEKCIJU DA SU ONI TI KOJI SVE ZNAJU I DAJU ZAKLJUCKE I PREDVIDJANJA STA CE BITI OVOG PUTA SU SE ZAJEBALI NEMA VISE KOLONIJA I PLJACKE NACIJA ZABORAVLJAJU DA VISE NISU NIKAKVA SILA JER SU ZASTARELI NEDAJ BOZE DA BUDE NEKE FRKE RASPASCE SE KAO CEROVA KORA