Uštipci, ražnjići i čokolada


Uglješa Rašović
Pileći ražnjići
Sastojci:
500 g pilećih bataka bez kostiju, 400 g slanine (sečene na slajseve), 1 kg crvenog krompira, veza mirođije, 400 ml neutralne pavlake, so, biber, 2 grančice ruzmarina, 3 čena belog luka, 20 g putera

shutterstock
Priprema: Odvojite kožicu od bataka i secite ih na kocke veličine tri centimetara. Usolite kockice bataka i urolajte ih u slaninu. Nabodite urolane batake na ražnjić i pecite na tiganju ili roštilju. Ako mene pitate, više sam za roštilj na ćumur. Lepši je ukus. Ako koristite domaći krompir, dobro ga operite i trljajte grubom stranom sunđera kako biste skinuli svu prljavštinu sa njega. Krompir kuvajte sa ljuskom i posolite vodu u kojoj ga kuvate. Kada se skuva, procedite vodu i sačekajte da se ohladi kako ne bi pucao prilikom sečenja. Secite ga na takozvane lubenice. Zagrejte ulje i pržite krompir u dubokom ulju dok ne postane hrskav. Krompire posolite i začnite sa ruzmarinom i sitno seckanim belim lukom.
Za sos: U tiganj rastopite puter i propržite mirođiju desetak sekundi, a zatim nalijte neutralnu pavlaku. Posolite, pobiberite i sos je gotov.
Uštipci od tikvica
Sastojci:
2 veće, tikvice, brašno, kesica praška za pecivo, jaja, so

privatna arhiva
Priprema: Tikvice narendati i posoliti. Staviti u žičanu cediljku, da se ocede. Kada voda izađe iz njih, stavite ih u krpu i malo ih osušite. Na 100 grama rendanih tikvica ide jedno jaje i jedna kašika brašna. Dodajte jaja, brašno i prašak za pecivo. Brašno dodajte dok ne povežete masu. Uštipke oblikujte supenom kašikom i pržite ih u dubokom ulju na umerenoj vatri.
Serviranje: Uštipke možete servirati sa raznim namazima ili sosevima kao što su tzaziki, tartar, majonez, pavlaka ili koji god sos vi volite.
Cvekla sa kozjim sirom
Sastojci:
500g cvekle, 100 g mladog kozjeg sira, 100 g rukole, 50 g badema, sirće, so, biber

privatna arhiva
Priprema: Operite cveklu i uvijte je u aluminijumsku foliju i pecite u rerni zajedno sa ljuskom na 150 stepeni. Proveravajte drvenim ražnjićem da li je pečena. Kada cvekla omekša, izvadite je iz rerne i skinite foliju. Ostavite da se prohladi i oljuštite je. Secite cveklu na kolutove, posolite i začinite sirćetom. Ohladite je u frižideru. Servirajte cveklu na rukoli i po njoj pospite bademe i izdrobite mladi sir.
Panakota
Sastojci:
600 g slatke pavlake, 100 g šećera, 150 g mleka, kesica vanilin šećera (burbon) ili štapić vanile, 15 g želatina u tabli
Priprema: Želatin table potopite u hladnu vodu. Slatku pavlaku i mleko sjedinite u plastičnoj posudi koja može ući u mikrotalasnu. Uključite peć na sedam minuta na 850 W. Ako koristite štapić vanile, presecite ga napola izvadite semenke i ubacite zajedno sa mahunama. Kada se ugreje smesa, u nju stavite vanilin šećer i običan šećer i promešajte, a zatim dodajte želatin i mešajte dok se ne istopi. Tečnost sipajte u čaše, kalup ili činije za sladoled. Ostavite ih na sobnoj temperaturi 15 minuta. Činije prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na četiri sata da se stegnu. Možete ubrzati proces pomoću zamrzivača, u kojem treba da odstoje do 90 minuta, pa ih opet vratite u frižider. Panakota se pravi dan ranije i treba da izgleda kao žele ili puding.

privatna arhiva
Za voćni sos:
200 g smrznutog šumskog voća (ili voća po izboru), 200 g šećera, časa soka šumskog voća
Priprema: Voće i šećer stavite u šerpicu na tihu vatru. Kuvajte 60-90 minuta. Skinite sa vatre i izblendujte. Dodajte malo-pomalo soka i odredite željenu gustinu. Kada se sos ohladi, prelijte preko hladne panakote. Dekorišite listićima nane sa malo lešnika ili badema. Obavezno ih servirajte hladne.