Kokač, mafin, dijeta
Shutterstock
Kokač, mafin, dijeta

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada ste van restrikcije, užina je dozvoljena, a najbolje vreme za nju je od 17 do 19 časova po letnjem računanju vremena, odnosno od 16 do 18 časova po zimskom.

Ne treba potceniti ulogu užine, jer je ona značajan regulator apetita. Pritom obezbeđuje telu dovoljno energije, nadoknađuje utrošene resurse u toku svih aktivnosti od trenutka buđenja. Ne treba je preskakati, jer ona omogućava da uveče ne pregladnimo, da nam večera bude što lakši obrok. Jedino ako preterate sa ručkom, možete da izbegnete užinu, ali to ne treba da postane navika. Pored ograničenja da treba da bude isključivo biljnog porekla, užina dozvoljava dve kategorije namirnica koje su u drugim obrocima zabranjene - slatkiše i voće.

Prednost treba dati voću, orašastim plodovima i crnoj čokoladi, ali ponekad mogu da se naprave kolači i palačinke, naravno sa integralnim brašnom. Biljne masti odlične su za sprečavanje velikog apetita uveče.

A najslađa biljna mast svakako je čokolada, koja je i te kako dozvoljena, čak preporučljiva. I to ona sa minimum 70 odsto kakaoa. Treba izbegavati svaku koja sadrži životinjske masti. Da bi čokolada u organizmu postigla potrebnu ravnotežu, sasvim je dovoljno uneti 30 grama. Ne više.

Za užinu možete jesti i kolače napravljene od dozvoljenih namirnica. Ako ne volite čokoladu, dobar izvor biljnih masti svakako je i avokado. Dovoljan je jedan srednje veličine, a tu su i orasi, bademi, lešnici, kikiriki, pistaći, pod uslovom da nisu soljeni. Optimalna količina je dve kašike. Dozvoljeno je sve voće, sveže, suvo, pečeno, preliveno džemom, medom.

Neodoljivi mus

Potrebno je:

veći avokado
80 g čokolade sa minimum 70 odsto kakaoa
prstohvat stevije
1/2 kašičice cimeta

Priprema:

Avokado presecite napola, izvadite mu veliku košticu i izdubite ga. Zatim ga iseckajte i ubacite u blender. Čokoladu otopite, dodajte avokadu, pa ih zajedno sameljite. Ubacite cimet, malo stevije, pa sve promešajte i služite.