UŽASAN ZLOČIN NAD STARIM I NEMOĆNIM SRBIMA Pravda nije dostignuta za žrtve ustaša u Gospiću
Foto: Printscreen/instagram

Veće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije i opštine Kistanje održali su komemoraciju srpskim civilima ubijenim u selu Gošić u danima posle operacije Oluja nakon zločinačke operacije Oluja 1995. i poručili da je istina "put suživota i pomirenja".

Poslanik SDSS-a Boris Milošević podsetio je da 27. avgusta 1995. u popodnevnim satima u selo ušao beli auto i "ugasio živote Ivke, Grozdane, Kosovke, Marije, Vasilja, Dušana i Save, koji su ostali nakon Oluje u svojim kućama".

"Ovde ubijeni, pred svojim kućama, nikome nisu bili pretnja, nisu imali oružje, nisu pružali otpor", rekao je Milošević, preneli su mediji.

Iako je vođena istraga i podignuta optužnica do danas, istakao je Milošević, nema osumnjičenih ni optuženih.

"Jako puno ljudi zna što se ovde dogodilo, jako puno njih zna ko je odgovoran za zločin, ali svi oni su odabrali ćutanje i zato danas ne znamo počinitelje zločina, ko je bio u belom autu", rekao je Milošević i dodao:

"Svi mi ovde okupljeni osuđujemo i zgražamo se nad zločinima počinjenim 1991. nad hrvatskim narodom, ali nema opravdanja za ubijanje starih i nemoćnih nakon Oluje. Zločin je zločin bez obzira na nacionalnost žrtve i počinitelja, to je ono što zastupamo i čime se vodimo. Pravda nije dostignuta".

Milošević je pozvao na dostojanstveno odavanje počasti ubijenima i na bolji društveni i socijalni tretman preživjelih, da, kako je naveo, "ne tražimo osvetu, da ne gajimo mržnju, da se potrudimo da žrtve dobiju spomen i poštovanje kakvo zaslužuju, da društvo, javnost, država prizna i dostojno obeleži njihovo stradanje, da preživelima omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu da živee ovde u svom zavičaju, a potomci preživelih koji se odluče na povratak da se vrate za stalno".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading