koliko košta put automobilom do letnjih destinacija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock, ilustracija

Mnogi naši građani će tradicionalno na letovanje radije svojim automobilom nego avionom ili autobusom. Razloga je više, jedan od glavnih je što tako ne zavise ni od koga, mogu da naprave pauzu kad požele i, rečju, putovanje do mora pretvore u nezaboravnu avanturu.

Naravno, da se avantura ne bi pretvorila u noćnu moru, pre polaska na put trebalo bi isplanirati troškove, a glavne stavke u ovom slučaju su putarine i gorivo. Važno je proveriti koje države traže zeleni karton, da li su važeće vozačka i saobraćajna dozvola. Ova dokumenta treba držati uz pasoš. Za neke države potrebna je i međunarodna vozačka dozvola, koja se izdaje uz propisani obrazac i važi kraće od vozačke dozvole, tako da treba biti oprezan.

Ukoliko se putuje pozajmljenim kolima ili onima kupljenim na lizing, obavezno je ovlašćenje za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu!

Neke države imaju sistem naplatnih stanica putarina, druge su to rešile vinjetama, naša preporuka je da se odmah na ulasku u stranu zemlju na najbližem mestu kupi vinjeta.

Kao što je poznato, putarine u Srbiji su od 1. aprila veće za 14 odsto, odnosno skuplje od 50 do 200 dinara nego pre. Za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP) omogućeno je i šest odsto popusta. Konkretno, putarina na auto-putu „Miloš Veliki“ košta 490 dinara, a za vozila koja poseduju TAG uređaje za elektronsku naplatu cena je 465 dinara (osam odsto više nego prošle godine).

Najjeftinije gorivo u Turskoj

Zemlja         Super 95             Dizel

Srbija          1,71                    1,74

Albanija      2,01                    2,11

BiH             1,73                    1,74

Bugarska   1,73                    1,81

Hrvatska    1,80                   1,74

Grčka        2,40                   2,13

Mađarska 1,92                    2,07

Italija        2,10                    2,08

S. MKD   1,44                    1,46

CG         1,73                     1,78

Turska   1,49                     1,65

*Cene su u evrima

Do Budve najjeftinije

Putarine su poskupeli i Crnogorci, i to početkom ovog meseca, ali je i dalje put do ovog odredišta za naše građane najjeftiniji. U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice, i to auto-puta Sitnica - Herceg Novi i Bar - Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, na deonici Meljine - Trebinje tri evra. Deonica Smokovac - Mataševo menja „najcrnju“ saobraćajnu tačku u ovoj državi, zloglasni kanjon Morače.

koliko košta put automobilom do letnjih destinacija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Do Budve iz Beograda ima oko 530 kilometara preko Prijepolja i 560 kilometara preko Hercegovine. Kako trenutno u Srbiji za litar benzina treba 1,71 evro, odnosno 1,74 evra za dizel, troškovnik izgleda ovako - za pun rezervoar iliti 50 litara goriva za na primer „golf šesticu“ treba oko 90 evra. Ako uzmemo da je prosečna potrošnja na otvorenom putu i u kombinovanoj „brdsko-planinskoj“ vožnji oko šest litara benzina ili pet litara dizela, to će biti dovoljno za 850 do 1.000 kilometara, odnosno za oba smera, pod uslovom da nema švrćkanja naokolo.

U jednom smeru, okvirne cene:

Beograd - Rovinj (640 km)           100        (65 za gorivo+35 za putarine)
Beograd - Halkidiki (700 km)       90 (65 za gorivo+ 25 za putarine)

Beograd - Herceg Novi (540 km)               65 (55 za gorivo + 10 za putarine)

*Cene su u evrima

 

Crna Gora

Crnogorska vlada je početkom juna usvojila cenu putarine na novom autu-putu otvorenom jula 2022. godine. Ukinuli su putarinu na deonici Sitnica - Herceg Novi, naplaćuje se deonica magistralnog puta Bar - Podgorica kroz most Sozina.

Motocikl                            1,5

Putnička motorna vozila              3,5

Autobusi i kamioni          17

Tunel Sozina      2,5
Trajekt Kamenari - Lepetane      5

*Cene su u evrima 

 

Bosna i Hercegovina

 

Putarina na deonicima auto-puta Zenica – Sarajevo - Vlakovo košta oko 3 evra i postoje četiri naplatne kategorija vozila.

Cena putarine u Republici Srpskoj po pređenom kilometru iznosi 10 feninga (0,1 KM).
Više informacija na Autoputevi RS i JP Autoceste FBiH.

Putarine u Hrvatskoj

Pored korišćenja auto-puta, Hrvati naplaćuju i prolaz kroz tunel Učka, kao i za most do ostrva Krk. U slučaju da se ide na Brač (ili neko drugo ostrvo) treba uračunati i trajekt.

Batrovci-Zagreb               19         

Do Bregane (granica sa Slovenijom)        20

Zagreb-Split                       27

Zagreb-Rijeka     10

Do Dubrovnika   50

Trajket (Split-Supetari)    22,6

Kroz Bugarsku samo uz vinjetu

Za vožnju kroz Bugarsku je obavezna vinjeta, papirna ili elektronska, i mogu da se kupe za vremenski rok od dva dana do 12 meseci.

tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59)     5
7 dana  8
1 mesec              16
3 meseca            28
12 meseci           50

Do Lefkade 15 evra za putarine

Na oko 500 metara od graničnog prelazi Evzoni nalazi se prva naplatna rampa, gde putarina iznosi 1,8 evra. Tako, na primer, odavde do Lefkade za putarine treba izdvojiti 14,65, do Parge 10,65, do Soluna 2,7 i do Tasosa 7,4 evra.

Mnogi će i ovog leta u „Beograd na moru“, Budvu, alternativnom rutom preko Višegrada i Trebinja, gde nema auto-puta, samim tim ni putarina.

Od srpske do grčke granice 16 evra

Za one koji putuju u Grčku, važna informacija - putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa košta 1.690 dinara, od Novog Sada je cena 1.960 dinara, a od Niša oko 700 dinara. Prva naplatna rampa u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1,80 evra u jednom smeru je čim se preko prelaza Evzoni uđe u Grčku, na oko 500 metara od granice.

Putarine u Srbiji

Beograd-Preševo: 1.699 dinara ENP 1.609

Beograd-Paraćin: 661 ENP 626

Beograd-Niš: 1.015 ENP 961 dinar

Beograd-Leskovac: 1.163 ENP (TAG) 1.102

Beograd-Dimitrovgrad: 1.493 ENP 1.415

Beograd-Šid: 479 ENP 454

Beograd-Subotica 730 ENP (TAG) 691

Beograd-Čačak (Pakovraće) 536 ENP 508

*Cene su u dinarima 

Kroz Severnu Makedoniju je putarina oko osam evra, odnosno za oba smera oko 16 evra (od srpske do grčke granice). Savet je da se novac razmeni na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Severnu Makedoniju. Za taj iznos se dobija oko 925 makedonskih denara. Inače, ova država nije menjala cene putarina koje se plaćaju na pet naplatnih rampi, i to po 1,50 na prvoj i četvrtoj i po dva evra na drugoj i petoj rampi. Putarine se mogu plaćati u gotovini, kreditnim karticama ili elektronskim karticama, u makedonskim denarima ili evrima. Građani Srbije koji su prethodne godine dobili na poklon M-cart mogu i dalje da je iskoriste. Neophodno je pre puta dopuniti iznos na kartici što možete uraditi onlajn preko zvaničnog sajta JP za državne puteve Severne Makedonije.

Putarina do Albanije se plaća pet evra

Ako se uzme da je prosečna potrošnja automobila na 100 kilometara od pet do sedam litara, okvirno se može izračunati koliko treba goriva do koje destinacije. Naravno, sve zavisi od vrste vozila, stila vožnje, broja putnika i količine prtljaga.

Cene goriva u evropskim državama se menjaju na dnevnom nivou, uz to, velike su razlike u ceni dizela i benzina. Kako trenutno stvari stoje, najskuplje gorivo je u Italiji, Grčkoj i Albaniji, najjeftinije u Turskoj. Kad je reč o našem  okruženju, cene benzina i dizela su najniže u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading