BRUCOŠI DAJU PARE, A UPIS ČISTA LUTRIJA? Fakultetu za poslovne studije i pravo osporena akreditacija, ali je konkurs u toku
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Studenti koji upisuju privatni Fakultet za poslovne studije i pravo, u okviru Univerziteta „Union - Nikola Tesla“ rizikuju da će pare date za upis biti bačene uludo i da im diploma neće biti priznata jer je ovoj ustanovi pre godinu dana osporena akreditaciju za rad!  

Ovaj fakultet od aprila 2022. vodi žalbeni postupak jer im je Nacionalno telo za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) 27. aprila 2022. oduzelo akreditaciju. Oni su odmah uložili žalbu NAT-u, a dok je taj postupak u toku upis brucoša teče kao da je sve u redu. 

U rešenju se navodi da je Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta tokom vanredne spoljašnje provere, koja je pokrenuta 1. aprila 2019. na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Vojvodine, 31. marta 2022. usvojila negativan izveštaj zbog „neispunjavanja obaveze visokoškolske ustanove u pogledu kvaliteta“. Fakultetu su naložene mere za ispravljanje utvrđenih nedostataka u roku od 30 dana i naknadno praćenje od šest meseci. Komisija je posle isteka roka od 30 dana donela završni - negativni izveštaj, a NAT im je oduzeo akreditaciju, navodi se u odluci koju je potpisala direktorka prof. dr Jelena Kočović.

Povodom ovoga je reagovala i Advokatska komora Beograda (AKB) i upozorila studente da paze, roditelje da ne daju pare, a državu da reši problem. 

- Advokatska komora Beograda odbija da prima kandidate sa ovog fakulteta, jer su bez akreditacije - saopštila je AKB.

Na fakultetu tvrde „da zakonito obavljaju delatnost visokog obrazovanja, uključujući i pravo na upisa studenata u školsku 2023/24. godinu jer im je akreditacija izdata 9. februara 2018. i važi sedam godina“.

- Postupak odlučivanja ne zavisi od nas. Mi smo argumentovano osporili navode rešenja i čekamo odgovor Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji donosi drugostepenu odluku. Ministarstvo prosvete nam je potvrdilo da zakonito obavljamo delatnost visokog obrazovanja dok traje provera kvaliteta i da možemo da upisujemo studente. Pozivamo vas da nas posetite i da se uverite u navode naše dokumentaciju - rekao je za Alo! sekretar fakulteta Bojan Zdravković.

Ispred fakulteta smo zatekli nekoliko zabrinutih roditelja koji su došli da se raspitaju za upis.

- Ne možemo da saznamo da li su diplome validne. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa roditeljima čija deca studiraju. Platili smo 1.200 evra upis, a nismo znali da fakultet od aprila prošle godine nema akreditaciju - rekla nam je jedna majka koja nije želela da se predstavi, a druga je dodala da im je najvažnija da fakultet ostane priznata institucija.  

- Izbor fakulteta mnogima određuje budućnost, a mi smo uoči upisa pročitali u novinama da ova ustanova može lako da izgubi akreditaciju. Tražimo zvaničan odgovor fakulteta pre konačne odluke o upisu - istakla je mama budućeg brucoša.

Ministarstvo: Fakultet je podneo žalbu, oduzimanje akreditacije nije konačno

Ministarstvo prosvete nam je potvrdilo da je upoznato sa navedenim slučajem i podseća da rešenje Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) o oduzimanju akreditacije nije konačno, jer je visokoškolska ustanova u propisanom roku izjavila žalbu drugostepenom organu - Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

 - Nacionalno akreditaciono telo i Nacionalni savet za visoko obrazovanje su nezavisna tela direktno odgovorna za svoj rad Vladi Srbije, odnosno Narodnoj skupštini Srbije. Međutim, i pored toga što su u pitanju nezavisna tela, Ministarstvo prosvete partnerski radi sa njima na prevazilaženju problema kašnjenja u rešavanju žalbenih predmeta i očekuje skoro rešavanje zaostalih predmeta - poručeno je iz ove institucije. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading