hpv vakcina
Foto: Promo/Dragan Mujan

Srbija od juče javno objavljuje podatke o broju dece koja su vakcinisana protiv HPV, glavnog uzročnika raka grlića materice. Time je Srbija postala prva zemlja u regionu koja će ovako da prati imunizaciju i u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza. Podaci će biti objavljeni na portalu Ministarstva zdravlja, biće u potpunosti anonimni, a ažuriraće se na nedeljnom nivou.

Na ovaj način pratiće se napredak Srbije ka cilju - 90 odsto vakcinisanih devojčica i dečaka, zadatom od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao deo strategije za eliminaciju raka grlića materice do 2030. godine.

Podsetimo, Srbija je od juna 2022.godine, obezbedila vakcinu protiv Humanog Papiloma Virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece.

- Najveći uspeh koji je napravljen ove godine, a aktuelan je baš od danas, jeste puštanje u rad digitalnog rešenja za praćenje HPV imunizacije po domovima zdravlja u Srbiji koji će biti ažuriran na nedeljnom nivou. Na ovaj način znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom po regionu i zdravstvenoj ustanovi, gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata – istakao je dr Goran Makunčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Srbiji je do sada vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

- HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku osiguranja. Radi se o devetovalentnoj vakcini, cena jedne doze je 14.000 dinara, a u zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze. Od strane SZO ova vakcina je proglašena za najbezbedniju i efikasnu. Pored svih ovih činjenica, ukupno je vakcinisano samo 5 odsto dečaka i devojčica. To je apsolutno nedovoljno. Ono što država još može da uradi i što je u planu jeste HPV tipizacija. To znači da će u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje biti omogućeno da se svakoj ženi uzrasta od 35 do 60 godina, radi HPV tipizacija kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV. Kada se otkrije onkokeni HPV, ta žena je kandidat za češće preventivne preglede, a to će značiti i da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinoma grlića materice – napominje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

hpv vakcina

Dragan Mujan

 

Podatak da se u Beogradu nedeljno vakciniše samo jedno dete protiv HPV, je alarmantan i pokazuje da kao društvo moramo raditi još više na podizanju svesti građana, kako bismo uspeli da spasimo blizu 700 života, koliko godišnje umre žena od raka grlića materice. 

- Broj zaštićene dece je trenutno simboličan. Tamo gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da moramo više da radimo na povećanju svesti kako kod opšte tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali. Iz tog razloga moramo aktivnije raditi na ovom polju, jer stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV – rekla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”

Mitrović: Ja sam vakcinisala svoje dete!

Dr Ana Mitrović Jovanović odgovarajući na pitanja novinara o tome kako izgleda vakcinacija u praksi i kako ljudi da budu sigurni u vakcinu navela je primer iz sopstvene porodice:

- Građani nekada žele dokaz da i lekari koji nešto propagiraju sami to primenjuju, tako da će im možda značiti informacija da, evo, ja sam svoju bratanicu vakcinisala. Mislim da to dovoljno govori o mom poverenju u vakcinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading