Svečana konferencija NALED-a povodom promocije novog izdanja publikacije Siva knjiga 16
Foto: Alo/Alo


Po odluci Upravnog odbora NALED-a, Jovanović je u 2023. godini bio zaslužan za reforme koje se odnose na stvaranje ravnomernog razvoja savremene telekomunikacione infrastrukture, uvođenje širokopojasnog interneta u ruralna područja naše zemlje, kao i sveukupan doprinos i podršku unapređenju digitalizaciji, razvoju elektronske uprave i informacionu bezbednost. 

„Izuzetno sam počastvovan i srećan zbog nagrade Reformator godine, jer smatram da predstavlja prestižno priznanje, ne samo meni kao pojedincu, već širokom krugu ljudi koji su i u 2023, ali i od 2017. godine, neumorno radili na ostvarenju jedinstvenog cilja - digitalnoj transformaciji Republike Srbije: mojim dragim saradnicima u Ministarstvu, u Kancelariji za IT i eUpravu, u kabinetu predsednice Vlade, kao i svim ministrima u ovoj i prethodne dve vlade koji su doprineli potpuno novoj slici i drugačijoj percepciji naše zemlje – jednoj modernoj Srbiji, digitalnom i tehnološkom lideru, pobedniku u eri 4. industrijske revolucije“, istakao je Jovanović. 

On je ovom prilikom rekao da je NALED, pružajući stalnu podršku Vladi, postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije. 

„Novoformirano Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u 2023. godini zaslužno za čak 4 potpuno nova zakona koja su u potpunosti sinhronizovana sa zakonodavstvom EU.  Time smo doprineli ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju pravnih tekovina u okviru Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji. To su: Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon koji definiše pristupanje Digitalnoj Evropi i dva medijska zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Zahvaljujući ovim zakonima širokopojasni internet je po prvi put u Srbiji postao deo univerzalnog servisa, praktično smo postali deo EU po pitanju pristupanju fondovima i bespovratnim sredstvima u oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi i razvoju digitalnih veština, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala Srbiji na usvajanju medijskih zakona i istakla da je, što se tiče slobode medija, završen važan deo reformi.“, rekao je Jovanović. 

On je istakao još 4 zakona iz 2023. godine, čija će implementacija tek doneti značajne pozitivne ekonomske i privredne promene u narednom periodu: Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u zdravstvu, Zakon o strancima, kao i zakoni kojima se potvrđuju sporazumi sa Severnom Makedonijom i Albanijom po pitanju uvođenja jedinstvenog ID broja Otvorenog Balkana i Slobodnog pristupa tržištu rada. 

Tokom konferencije, Jovanović je učestvovao i na panelu ,,Perspektiva i reformski prioriteti Vlade Srbije“, zajedno sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelenom Begović i ministarkom zdravlja prof. dr Danicom Grujičić. 

Tom prilikom on je istakao dalje planove za digitalizaciju i modernizaciju Republike Srbije u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading