Gas smejavac
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Na žurkama ilegalno i u visokim koncentracijama deca ovaj gas masovno udišu sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama, što predstavlja gotovo smrtonosnu kombinaciju. Roditelje tinejdžera najviše od svega uznemirava činjenica da je lako dostupan, a posledice korišćenja su vidljive tek nakon što oporavak bude gotovo nemoguć jer direktno oštećuje centralni nervni sistem.

Pedijatar Saša Milićević rekao je za Alo! da zloupotreba gasa smejavca može biti veoma opasna, pogotovo ukoliko ga koriste oni koja imaju zdravstvene probleme.

- Imao sam nedavno slučaj učenice trećeg razreda srednje škole koja je došla u pratnji majke nakon konzumiranja gasa na ekskurziji. Imala je glavobolje, česta povraćanja, žalila se na nepodnošljive bolove i bila je potpuno konfuzna i dezorijentisana. Na sreću, nije bila vitalno ugrožena i nije bila potrebna klinička intervencija - rekao je doktor Milićević, i objasnio da je veoma opasna kombinacija gasa smejavca sa alkoholom. 

Gas smejavac

 

- Deca na žurkama piju alkohol i udišu gas, a to je veoma opasna kombinacija. Tada se pojačava dejstvo, a kod mladih dolazi do poremećaja centralnog nervnog sistema, a mogu da im stradaju jetra i bubrezi. Pogotovo je to opasno za decu koja imaju astmu ili bilo kakvo oboljenje pluća i za one koji uzimaju lekove za epilepsiju. Može da dođe i do smrtnog ishoda i zloupotreba ovog gasa veoma je opasna - zaključio je pedijatar.

Gas smejavac nije u slobodnoj prodaju niti su se s njim, kako su nam objasnili, sreli u beogradskim apotekama, ali za onog ko ga traži kupovina nije komplikovana. Tako na popularnim sajtovima za prodaju dvanaest boca ove supstance može da se kupi za 48.000 dinara.

A koliko je ova supstanca rasprostranjena na ulici i da li roditelji s razlogom strahuju, pitali smo Ratomira Antonovića, kriminologa, profesora i stručnjaka za bezbednost, koji nam je otkrio da ova supstanca nije na radaru nadležnih organa, kao i da se policijske ekipe na terenu još uvek nisu susrele s njom.

Na pitanje kakve su mere ukoliko se pronađe gas smejavac, kriminolog Antonović je naglasio da postoje zakonske regulative koje ipak štite lica koja je  poseduju. 

- U slučaju da nadležni organi pronađu supstancu azot-suboksid kod fizičkog lica, neophodno je da se ona oduzme, ali uvek postoje zakonske odredbe - ako se ustanovi da je pronađena supstanca namenjena za ličnu upotrebu, onda nema elemenata krivičnog dela. Ako je količina veća, službeno lice dužno je da je oduzme, a onog ko je poseduje liši slobode - rekao je profesor Antonović.

Gas smejavac

 

Uzimajući u obzir činjenicu da je ova supstanca zabranjena u većem broju zemalja, zanimalo nas je i da li takav scenario možemo da očekujemo i u Srbiji.

- Verujem da će se do kraja godine zabraniti slobodna prodaja tog gasa, ako ne i ranije. Koliko sam čuo, u pripremi je predlog zakona koji će upravo to rešiti po uzoru na većinu zemalja u kojima je strogo zabranjen - zaključio je kriminolog Antonović za Alo!.

Primena u stomatologiji

Gas smejavac imao je namenu u stomatologiji i koristi se kao anestetik i anelgetik i služi za smanjenje bola tokom intervencije, objasnio je stomatolog Dušan Kovačević.

- Aplikuje se kroz nosnu masku i smatra se jednom od najbezbednijih opcija za sedaciju, pa ga često koristimo u intervencijama kod dece. Deluje tako što iz pluća putuje do mozga i u stvari opušta, ali je pacijent potpuno svestan sve vreme i može da komunicira sa stomatologom - rekao je doktor Dušan Kovačević za Alo!, a zatim dodao da korišćenje ovog gasa nije previše zaživelo u Srbiji jer je oprema skupa, što bi povećalo i cene samih intervencija, a zatim dodao da prevelike doze mogu imati katastrofalne posledice.

Gas smejavac

- Efekat ovog gasa ne traje dugo, ali to apsolutno ne znači da je manje opasan. Sa anesteticima se strogo mora voditi računa da se ne bi ugrozilo zdravlje pacijenta. Kada se intervencija završi, stomatolog prelazi sa mešavine kiseonika i azot- suboksida samo na kiseonik i na taj način vrlo brzo prestaje dejstvo gasa. Kada pričamo o intervenciji, naravno da se gas daje u određenom procentu - zaključio je doktor Kovačević.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading