pečenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bilo da za praznike putujete od severa ka jugu Srbije ili obrnuto, selo Stopanja, smešteno između Trstenika i Kruševca, vam je usput, a i ako nije, više je razloga da vas put ovuda nanese.

Naime, osim po svom manastiru i izvoru Veluće, Stopanja se s pravom može pohvaliti kao mesto gde se "okreće" najbolje pečenje, a od 1. maja, pa do Đurđevdana okrenuće se koji ražanj više nego obično.

- Obično ispečeno dnevno od 80 do 100 kilograma pečenja - kaže Dejan Zdravković, zaposlen u jednoj od sedam pečenjara koliko ih Stopanja ima.

Kako kaže, svraćaju ovde i dolaze ljudi iz okolnog Kruševca, ali i Beograda, Novog Sada, Niša, pa i Skoplja. 

Pečenje

RTS

 

Sve zbog dobrog pečenja.

- Uvek je sveže, ali liste čekanja nema. Ljudi naručuju telefonom i za 1. i 2. maj, Vaskrs, za slave. Donesu ovale i mi im to ovde nasečemo, serviramo - kaže Dejan i dodaje da  pečenjare rade i tokom praznika.

- Nema pauze. Kad završimo ovde, ići ćemo kući da i mi slavimo - smeje se Dejan.

I mada kaže da se na pečenje ne čeka, praznog stola u pečenjari nema. Ljudima je postala tradicija da na vruće pečenje dolaze u Stopanju, pa je godinama ovo selo epicentar gurmanske čarolije koja čak ima i manifestaciju koja nosi ime Pečenjijada.

Naravno, uz pečenje služi se i vino iz trsteničkog vinogorja, a oni koji se zapute ovuda za praznike treba da znaju i da se ovih dana cena kilograma prasećeg pečenja kreće oko 2.500, a jagnjećeg oko 3.000 dinara.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading