OVAJ FAKTOR JE UBICA BROJ 1 NA NAŠIM PUTEVIMA Mladi najčešći vinovnici saobraćajnih nezgoda
Foto: MUP Srbije

U poslednjih pet godina, prema podacima MUP-a, samo tokom prvomajskih praznika prosečno život izgubi sedam učesnika u saobraćaju, dok 35 njih zadobije teške telesne povrede. Ove godine prvomajski i vaskršnji praznici su povezani, te je dodatno apelovano da se slavi srcem, ali da za volanom vozači budu razumni. Ipak, beleži se veliki broj saobraćajnih nezgoda.

OVAJ FAKTOR JE UBICA BROJ 1 NA NAŠIM PUTEVIMA Mladi najčešći vinovnici saobraćajnih nezgoda

Foto: Tanjug

 

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je prekoračenje brzine ubica broj 1 na putevima Srbije.

- Ove godine imamo šest spojenih dana kada su građani iskoristili priliku da se upute na turističke centre, zatim ka Crnoj Gori, u suštini koridor 10 i koridor 11 su jako opterećeni. Kolski saobraćaj je jako povećan i ono što najčešće uzrokuje nastanak saobraćajnih nezgoda jeste sustizanje usled velike gužvi. Jako je važno napomenuti da pogotovo danas kada očekujemo da se vraćaju svojim domovima jer sutra je prvi radni dan posle praznika, držanje odstojanja ima jako veliku ulogu u nastanku saobraćajnih nezgoda. Zatim alkohol, prekoračenje brzine je jedan od uticajnih faktora, odnosno prekoračenje brzine ubica broj 1 na našim putevima. Zatim korišćenje mobilnog telefona i naravno poštovati sve ostale saobraćajne propise i preporuke - kaže Koković.

U Beogradu i Kragujevcu imali smo čak dve saobraćajne nesreće koje su izazvale jako mlade osobe, a Koković navodi da je to poseban problem.

- Kada su mlada lica u pitanju, to nam je veliki problem. Imamo napredak svake godine, međutim nedovoljno. Svake godine nam u proseku strada preko sto lica. U suštini svakog trećeg ili četvrtog dana nam pogine jedno mlado lice, dok svakog dana bude povređeno oko sedamnaest mladih lica. Problem od mladih jeste želja za dokazivanjem i nedovoljno iskustva. Najčešće greške koje prave mlada lica jeste vožnja u periodu dana kada je to zakonom zabranjeno, a to je od 23 do 06 časova. I najčešće saobraćajne nezgode se dešavaju u periodu dana od 22 do 00. Takođe, neretko se dešava da mlada lica gube vozačku dozvolu zbog vožnje pod uticajem alkohola, jer oni već sa devet kaznenih poena gube vozačku dozvolu - kaže Koković.

Za ovakve slučajeve represija i prevencija su dobra kombinacija, ističe.

- Ono što se u svetu pokazalo kao dobra kombinacija, to je represija i prevencija. Represija od strane Uprave saobraćajne policije, čiji rad moramo pohvaliti. Oni su samo prošle godine otkrili preko 1.400.000 saobraćajnih prekršaja. S druge strane, Agencija za bezbednost saobraćaja pristupa svim manifestacijama gde su prisutna mlada lica. Trudimo se da na razne načine priđemo mladim licima da shvate da saobraćaj nosi veliki rizik sa sobom. U toku je kampanja na maturu bez automobila. Obilazimo celu Srbiju. 56 lokalnih samouprava se prijavilo da učestvuje u toj kampanji. Nekde oko 12.000 maturanata će čuti te naše tribine. Između ostalog predavač je jedan naš kolega koji je zadobio teške telesne povrede. Odnosno, on je invalidno lice od 19. Godine, kada je baš pred maturu doživeo saobraćajnu nezgodu. Od tada je u kolicima i prenosi svoju ključnu poruku kako bi promenio svest tih mladih ljudi, da se njima ne dogodi ono što se dogodilo njemu - ističe on.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading