Bajlonijeva pijaca
Foto: Alo/Alo

Duga suša i kasne kiše ovog proleća neće dobro uticati na domaće rano voće. Kiša je došla sa zakašnjenjem od mesec dana i trešnje će ili otpasti ili popucati. To znači da će ih biti malo na pijacama i da će biti skupe. Temperaturna klackalica loše je uticala i na plodove breskve, jabuke i kajsije. Prošle godine kajsija je, kažu voćari, rekordno rodila. Sada - ni upola od toga.

- Štete od mraza kod mene nije bilo, ali je bilo štete recimo prošle godine. Kajsija je prerodila, a ove nemamo ni da napravimo džem. Od kajsije nema ništa, neće biti ni kajsijevače - kaže za RTS voćar Ilija Đorđević iz Vinče.

Da nije bilo mraza u martu i aprilu, bolje bi rodile i rane sorte kajsije. Stručnjaci procenjuju da je u Srbiji zbog prolećnog mraza stradalo gotovo 30 odsto voća. Pojedino voće ove godine koštaće izgleda kao da je tropsko.

- Ove godine kajsija ima da bude preskupa, jer je nema - ističe Ilija Đorđević.

Trešnje su se već pojavile na pijacama. Cena paprena, ide do 700 dinara. Isto je i sa kajsijama, kojih je malo. Ni jagode nisu bolje prošle. Cena od 200 do 700 dinara po kilogramu. Već su stigle i prve lubenice - iz uvoza. Kilogram košta oko 350 dinara.

Bajlonijeva pijaca

Alo

 

Reporter Alo! posetio je juče Bajlonijevu pijacu kako bismo se na licu mesta uverili u cene voća i povrća. Na samom ulazu jagode, uglavnom stižu iz Smedereva i Koceljeve. Kako kažu prodavci, ta sorta je najsočnija. Mogu se naći zapakovane u čaši od 100 grama, a mogu se kupiti i na kilogram. Cena kilograma jagoda na Bajlonijevoj pijaci se kreće između 200 i 250 dinara, dok je za 100 grama šumskih jagoda potrebno izdvojiti oko 600 dinara.

Pored sočnih jagoda, na tezge su stigle i trešnje, ali one i dalje drže cenu. Kako su se prodavci požalili, ove godine je mnogo slabije rodilo. Količinski, ovih plodova zasada ima najmanje. Za kilogram trešanja potrebno je izdvojiti 500 dinara. Kako smo saznali, kajsije i šljive još uvek nisu stigle. Kako kažu proizvođači, većina šljiva je samo popadala sa drveća i završila na otpadu. Postavlja se pitanje da li ćemo uopšte u toku ove godine jesti ove plodove.

- Lepo je videti ovo, kad dođete na Bajloni crveni se sve, jagoda i trešanja koliko volite, ali to baš nije tako kao što izgleda. Vrlo malo plodova imamo ove godine, uglavnom ih je ubio mraz, posebno jagode. Ali znate kako, 200 dinara za kilogram jagoda u takvoj situaciji je fenomenalno. Kupci se uopšte ne žale, nego imamo čak i redovne koji su oduševljeni jagodama. Biće problem za šljive i kajsije. Neće biti ni za rakiju ni za džem koliko vidim - kaže za Alo! prodavačica Mileva iz Koceljeva.

Što se tiče ostalog voća, cene su raznolike. Za kilogram jabuka ajdara treba izdvojiti 150 dinara po kilogramu, dok je kilogram krušaka oko 350 dinara. U ponudi se mogu naći i dinje i lubenice. Sočne velike dinje su nam najviše privukle pažnju, a njihova cena po kilogramu se kreće oko 300 dinara, koliko je i kilogram lubenice.

Bajlonijeva pijaca

Alo

 

- Pogledajte samo kesu, puna, i to sve za 200 dinara. Jagode nikad sočnije, moji unučići ih obožavaju. Nije skupo zasad, ja sam zadovoljna. Redovno kupujem na Bajloniju, nisam primetila neko drastično povećanje cena voća i povrća - kaže za Alo! Nadežda R. iz Beograda.

Kad je povrće u pitanju, na jednoj tezgi paradajz košta čak 450 dinara, ali su ostali prodavci razumniji, pa je kod njih cena 250-350 dinara po kilogramu.

Jedna od povoljnijih namirnica je i crni luk, koji košta oko 100 dinara, dok je cena crvenog nešto viša i ide do 200 dinara. Krompir je zadržao svoju standardnu cenu od 350 dinara po kilogramu. Vezica mladog luka košta 50 dinara, a isti slučaj je i sa rotkvicom i zeljem. Kao i u prodavnicama, 100 grama rukole košta 100 dinara.

Cena špargle je standardno visoka, čak i za nijansu povoljnija u odnosu na njenu vrednost u prodavnicama. Tu su se našle još neke zanimljive namirnice, a one i koštaju malo više. Kilogram avokada je tako 700 dinara, limeta je 800 dinara, dok je kilogram ananasa 350 dinara.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading