U SRBIJI RASTE MISTERIOZNA PRAŠUMA, VEĆINA NIKAD NIJE ČULA ZA NJU! Ako želite da je posetite, morate da ispoštujete POSEBNO PRAVILO! (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock

Ovaj posebni rezervat prirode sa tamnom bukovom šumom nalazi se na 640 do 800 metara nadmorske visine i predstavlja skriveni dragulj još uvek nepoznat za veliki broj ljudi.

Do Vinatovače se jako teško dolazi. Od Despotovca, preko Lisina makadamom 15 km do samog središta Kučajskih planina, a upravo to je i uticalo i omogućilo da se priroda očuva u celoj svojoj raskoši.

U blizini se nalazi potok Vinatovac, pritoka Resave, koji svojim žuborom stvara osećanje spokoja i zajedno sa cvrkutom ptica doprinosi osećanju da ste se teleportovali u neku drugu stvarnost, prenosi Blic žena.

Za ulazak u ovaj rezervat neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Ovde drveće bukve raste već preko 350 godina. Seča drveća, branje biljaka, pa čak i pomeranje palih debala zabranjeno. U pitanju je magično mesto netaknuto ljudskom rukom.

Ako obilazite ovaj kraj obavezno posetite manastir Manasija, kao i izvor reke Grze, ili jednostavno odvojite nekoliko dana, pa uživajte i na Rtnju, obiđite Romulijanu i druge neverovatne lepote koje se tu skrivaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading