Nevreme M.L.
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Da nas padavine očekuju već danas, potvrdio je i Ivan Ristić meteorolog amater.

"Počinje promenljiv period biće preko dana relativno toplo ali sa oblacima stiže i kiša. U nedelju krajem dana i u noći između nedelje i ponedeljka više kiše u severnoj polovini zemlje po mapama deluje da će padati u celoj Vojvodini.

Najnoviji proračuni IRIE modela gde će padati kiša danas i sutra pre podne. Više kiše biće u toku naredne noći i jutra, kada će lokalno pasti od 20-40 mm kiše.

Na mapama možete videti koja su ta područja gde će biti više padavina. Pljuskovi kiše biće praćeni grmljavinom. Pošto je glavnina dešavanja u toku noći i sutrašnjeg jutra nepogode u smislu nekog olujnog vetra i puno grada se ne očekuju", najavio je on.

Najmanja verovarnoća za pojavu nepogoda sutra će biti na severozapadu Srbije.

Od ponoći očekujte prvu grmljavinu

Kako se vidi na radarskim snimcima sajta "vremeradar", prva grmljavina stiže oko ponoći. U severozapadnim delovima Srbije biće i kiše. Već narednog sada grmljavina se, prema snimcima, pojačava, na udaru će biti Novi Sad, Ruma, Inđija, Valjevo, kao i neki delovi Beograda.

Nevreme će potom nastaviti da se kreće ka istoku i oko dva sata posle ponoći zahvatiće teritoriju Zrenjanina, Kikinde, Beograda, Mladenovca, Aranđelovca...

U ovom periodu na zapadu Srbije uslediće prestanak padavina, dok će na jugu lokalno biti kiše.

Kako se nevreme bude kretalo ka istoku Srbije tako će njego intenzitet i da slabi.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije danas je upaljen narandžasti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, izuzev Bačke, Banata, , i istočne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vreme narednih dana

Ponedeljak: Promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Grmljavinski razvoji će biti češći na severozapadu, zapadu i jugu Srbije. Vetar slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna od 22 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 80%.

Utorak: Promenljivo oblačno, nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, a na jugu Banata i olujni, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 18, a najviša dnevna od 23 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 90%. Udari vetra > 17 m/s, verovatnoća 80%

Sreda: Promenljivo oblačno, na severu Srbije uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina, sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 70%.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading