vikendica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na tromeđi između Krupnja, Ljubovije i Osečine, u selima na planini Rožanj, medved je rastrgao ovce u nekoliko domaćinstava. Da je reč o najvećoj zveri, potvrdile su kamere koje su postavili lovci i veterinari. Kako je reč o zaštićenoj vrsti, meštanima se preporučuje da obezbede svoja stada.

Tog jutra kada je zatekao stravičan prizor u svojoj štali, Zlatomir Gligorić nije mogao ni da pretpostavi šta je rastrglo njegove ovce.

Život na Rožnju ume biti surov, jer ovde vukove viđaju i leti i zimi, ali ovo je bilo strašnije od slika koje je gledao kad vuk rastrgne nemoćne životinje.

- On došao ovde i sve mi ovo porušio. Na ovaj ulaz je ušao, a tamo je razvalio ona vrata. Prvo je ova vrata odvalio, onda je ušao unutra i sve ovce su tada iskočile. Ovde su ujutru tri leša bila – priča Zlatomir.

Na vukove su ovde navikli, pa se dešavalo da upadaju u torove i dave ovce, ali ove povrede su ukazivale na drugu životinju.

medved

Shutterstock

 

- Kada sam došao, jedna ovca je bila živa, ali nije vredelo, posle 10-ak 15 minuta i ona je preminula. A ona četvrta, nju smo lečili, ali nije mogla da ostane. Ljudi kažu, bira najveću, i tako je bilo, najveće ovce, samo što se nisu ojagnjile je pojeo – priča vidno potresen.

Štala je baš blizu kuće, a kobne noći psi su upozoravali da se nešto približava stadu.

- Džukele su zavijale i ja sam par puta ustajao sa baterijom i gledao svuda okolo, ali nigde ništa nije bilo. Samo što sam ja malo prilegao, od tri do pola četiri, to je vreme je moralo da bude, on se ušunjao – priseća se Zlatomir.

Međutim, kada je video ogromne tragove koji vode do štale, zaledio se od straha.

- Evo vidiš, ova stopa, pa ova, još se poznaju. Ovo su njegovi tragovi. Kad sam to video, nije mi bilo jasno šta je to došlo do kuće, šta je poklalo ovce. Vukovi nemaju ovako velike šape – pokazuje nesrećni čovek.

Da je u pitanju medved, Zlatomir se uverio posle četiri dana.

- Kako se ovde nešto pojavi, na ovaj vikendici svetla se automatski pale i kako je se on ušao, ona su se upalila. Ja sam bio ovde i kad sam se okrenuo, tada sam ga video. E, tad sam se baš uplašio – opisuje Zlatomir noć kada je ugledao ogromnu zver ispred sebe.

Životinje caruju ovim delom Srbije. Sa mnogima, poput vukova, meštani su imali bliske susrete. A šta se još skriva u dubokim šumama Rožnja na visini preko 900 metara nadmorske visine mogu da pretpostave samo dobri poznavaoci planine koji su tragove medveda već viđali. Sada su to potvrdile kamere koje je postavilo lovačko udruženje i veterinari.

KRVAVI POKOLJ JE VEĆ BIO ZAVRŠEN KAD JE ZVONIMIR IZAŠAO, LEŠEVI SU BILI SVUDA! Domaćin izašao u dvorište pa pogledao UBICU U OČI!

shutterstock

 

- On je već tu faktički svoju stazu utabao. Kreće se skoro svako veče ovim putem, i tako stiže do kuća gde su stada. Dole u šumi mu je brlog – objašnjava veterinar Igor Rabat.

Jednom od tih noći pričinio je štetu u dva domaćinstva u ovom kraju.

- Kod jednog od meštana štala je ograđena i tu ovcu je bukvalno preneo preko ograde a u šumi je pojeo pola ovce. To je taj prvi dan kada je bio napad. Meštani su čuli lomljavu vrata. Taj dečko, koji je bio sam u kolibi, sve je čuo. Sreća je što je medved ušao u štalu, a ne u kolibu – priča veterinar.

Koliko se medveda se nalazi u šumama Sokolskih planina niko pouzdano ne zna. Snimak koji su načinile kamere, kako tvrde, ukazuje da je reč o novom masivnijem medvedu, što je unelo dodatni strah od meštana.

Medved je u Srbiji zaštićena vrsta i lov na njih je zabranjen. Važe za opasne životinje, ali oni se, u stvari, plaše ljudi. A baš do njih je kako će zaštiti svoja stada.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading