Jagnjetina, pesme i svečano odelo
Đurđevdan je najveći i najveseliji praznik u Roma! Običaji praznovanja razlikuju se od kraja do kraja, ali postoji nešto što svaka romska porodica na ovaj dan čini. Kapija mora da bude otvorena za goste, a u dvorištu svake kuće vrti se jagnje na žaru.
Prema verovanju, ovaj dan za Rome predstavlja najavu lepših i toplijih dana. Tradicionalno, Đurđevdan se slavi tri dana, ali postoji i četvrti koji se naziva pripremnim. Tako su juče mlađi članovi zajednice za zdravlje brali livadsko cveće, vrbu i dren. Uveče se pripreme korita za kupanje, a u vodu se stavi to što su nabrali zajedno sa crvenim jajetom čuvarkućom. Ovo se čini kako bi se oslobodili svega ružnog.
U poslednje vreme Romi malo drugačije počinju sa pripremom jagnjeta. Kako nam je Vitomir Mihajlović, član Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice, rekao, već posle ponoći porodice se pripremaju za klanje jagnjeta. Takođe, pravi se i venac koji mu se stavlja oko glave.
- Svako u svom dvorištu priprema gozbu, a tradicija kod nekih je i da čekaju jutro kako bi otišli na reku. To je đurđevdanski uranak. Romi se na reci umivaju i mole se za zdravlje - kaže on i dodaje da se krv zaklane životinje stavlja deci na čelo za zdravlje.
Romi se takođe potrude da deca na praznik obuku novu garderobu i da se dan provede u lepom raspoloženju. Prvo od svega što se na prazničnoj gozbi nađe, Romi odnesu na groblje. Kako kažu, to se zove “prvo zrno”, a tu spadaju meso, voće, hleb…