Okrivljenom se može izreći mera psihijatrijskog lečenja
Zoran Ilić
Okrivljenom se može izreći mera psihijatrijskog lečenja

Zoran Ilić

Okrivljenom se može izreći mera psihijatrijskog lečenja, Foto: Zoran Ilić

On kaže da je u slučajevima poput ovog iz Zaječara pravno moguće da okrivljeni, ukoliko bude podvrgnut veštačenju i ono utvrdi da je u momentu teškog krivičnog dela bio neuračunjiv, na kraju završi na lečenju u bolnici.

 

- Tužilaštvo i sud određuju veštačenje kada je za utvrđivanje ili ocenu neke činjenice potrebno stručno znanje iz oblasti koje tužilaštvo i sud ne poseduju. Ako se pojavi sumnja da je isključena ili smanjena uračunjivost okrivljenog ili da je on usled duševnih smetnji nesposoban da učestvuje u postupku, organ koji rukovodi postupkom odrediće psihijatrijsko veštačenje. Ako je veštačenje određeno radi ocene uračunjivosti okrivljenog, veštak će utvrditi da li je u vreme izvršenja krivičnog dela kod okrivljenog postojala duševna bolest, privremana duševna poremećenost, zaostali duševni razvoj i druga teža duševna poremećenost.

Veštak će odrediti prirodu, vrstu, stepen i trajnost poremećenosti i dati mišljenje o uticaju takvog duševnog stanja na sposobnost okrivljenog da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima. Ako se na osnovu nalaza i mišljena veštaka u krivičnom postupku utvrdi da je okrivljeni neuračunjiv, može mu se izreći mera obaveznog psihijatrijskog lečanja i čuvanja u zdrastvenoj ustanovi - objašnjava Govedarica.

Komentari (6)

GLUMICA

12.07.2016 09:49

nema leka za takve monsrume...zna da opere odecu i sakrije zlocin,radio bio vredan ,,normalan,, ma kakvi vestaci i bakraci....SMRT MONSTRUMU a ne lecenje

Majka

13.07.2016 18:00

@GLUMICA - Nerazumem zasto je potrebno utvrdjivati za takvog monstruma da li je neuracunljiv, naravno da svako ko je iole uracunjiv nebi ni pomislio na takvo zlodelo kakvo je on ucinio. ., prekinuo je jedan nevini zivotic na najbrutaniji nacin! Da Sam neka vlast vec bi on odavno bio ziv zakopan!

REC NA REC

12.07.2016 09:59

Neuracinljivost!Ovaj tekst lepo nas priprema za jedno gadno odugovlacenje i krajnji rezultat! Nista novo!VUCICU,juce si izjavioda:Niposto ne bi bio u kozi silovatelja sta mu spremate!Da te drzimo za REC? Ili je ovo najava sta ce se desiti?Tvoja Rec ili Rec advokata?

nada

12.07.2016 12:35

Gospodine Govedarica ostavite te price za malu decu jer svi monstrumi koji su bili na lecenju po izlasku su opet pocinili zlocin . Vama advokatima je jedini cilj da procesi sto duze traju i napune dzepove novcem ! Koji advokat ce njega zastupati sem ako je misljenja kao i on. Vesanje na sred Terazija je jedina pravda za malu Andjelinu i njene najblize !!!!!!!!!

Olja

12.07.2016 17:38

Gospodine Govedarica svaki ubica bude vestacen.O cemu pricate i zbog cega? Da li ste potencijalni branilac pa vam je ovo uvod? Ko vas je bilo sta pitao?Neki vas licni interes? Kada cete da shvatite da je narod itekako upucen u sve mahinacije po pravosudju?

mirka

12.07.2016 23:41

Onda treba ubiti i advokata koji ga je branio i njega neuracunljivu vam mamu sta vi sudite i radite pa taj ni prvo sudjenje netreba docekati a kamoli presudu