Jeremić, Aleksić
Foto: Alo/Alo

Jeremić i Aleksić se više ne svađaju u četiri zida, krenuli su đonom jedan na drugog faktički čerupajući stranku, tj. ono što je od nje ostalo, na dva dela...

Varnice koje već mesecima postoje u Narodnoj stranci u subotu su se pretvorile u pravu eksploziju kada je predsednik te partije Vuk Jeremić raspustio Izvršni odbor na čijem je čelu bio Miroslav Aleksić, koji je sa tog mesta, polujavno, polutajno, pokušavao da sruši stranačkog šefa i zauzme njegovo mesto. Vuk je osim Aleksićevog IO počistio i pokrajinski odbor i celu omladinu jer je shvatio da su i oni na strani onog ko želi da mu otme partiju koju je stvorio.

O burnim dešavanjima i igri prestola u NS naš list je pisao već neko vreme, ali glavni akteri se na tu temu nisu javno oglašavali pokušavajući da prikriju momente koji podsećaju na rijaliti programe. Međutim, Aleksić je nakon smene otvoreno i javno napao Jeremića. On je za Šolakove medije priznao da su između njih dvojice sukobi kulminirali i da su u ratu.

JA SAM ZGRANUT

- Ovo što se desilo na predsedništvu stranke mogu sada nazvati i frontalnim sukobom između Vuka Jeremića i mene. Ja sam zgranut načinom na koje se ponelo rukovodstvo Narodne stranke i žao mi je zbog toga - izjavio je Miroslav Aleksić.

Aleksić je i zakukao i naveo da je tužan jer „rukovodstvo Narodne stranke ne liči na jednu demokratsku stranku“, ali i potkačio Jeremića što „nije bio dovoljno prisutan među narodom“.

Na njegovu stranu stao je narodni poslanik i potpredsednik NS Đorđe Stanković koji je takođe za Šolakove medije rekao da iza odluke o smeni Aleksića zapravo stoji namera Vuka Jeremića da na autokratski način stvori uslove kako bi ponovo bio izabran za predsednika te partije.

Rekao je i da su postojale najave da ovako nešto može da se desi, ali da je, kako kaže, želeo da veruje da će biti drugačije.

- Mislio sam da će biti gospoda, mislio sam sa će biti fer borba, ali ovo na tako nešto ne liči… Ovo je proces u kome Vuk Jeremić na klasičan autokratski način pravi uslove za izglasavanje sebe kao novog/starog predsednika stranke. Članstvo je bilo spremno da sa 88 odbora traži vanrednu skupštinu, pre nego što ju je on sam zakazao za 22. 10. Međutim, sada je dobro pitanje u kakvu ćemo u skupštinu stranke ući sa svim ovim izmenama - istkao je on.

POKUŠAJ MENJANJA DNK STRANKE

I visoki funkcioner Borislav Novaković, koji već neko vreme daje javnu podršku Aleksiću za šefa stranke, optužio je Vuka Jeremića da se prostački obračunava sa onima za koje misli da nisu za njega.

Sam Jeremić se nije oglasio, ali umesto njega to je učinio poslanik Vladimir Gajić navodeći da je Aleksić samo dobio adekvatan odgovor na puč koji je pokušao da izvede.

Gajić kao i Ivana Parlić su se osvrnuli na izjave Novakovića. Oboje su naglasili da „Narodna stranka nije SSP i PSG“, te da je Aleksićeva smena odgovor na pokušaj puča unutar partije.

„Tačno je da među nama postoje nepremostive razlike. Političke i ideološke. To je jasno i iz ovih Borinih napomena i komentara. Narodna stranka neće biti PSG, neće biti Liga ili bilo kakav ’Front’. Pokušali ste puč. Dobili ste odgovor“, napisao je Gajić na svom Tviteru.

I Parlić je poručila da „nikada neće biti za jednu kolonu sa Marinikom i Pavlom Grbovićem“.

- Prostački je pokušaj menjanja DNK stranke. Prostački i nasilnički. Narodna nije SSP i nije PSG. Ja lično nikad neću biti za jednu kolonu sa Marinikom i Pavlom Grbovićem. Podneli su Predlog zakona koji predviđa i kopanje litijuma. Tu je za mene tačka - navela je ona.

Skandali, raskoli, bežanija - slika i prilika stranke 

U Narodnoj stranci dogodila su se najmanje četiri krupna raskola za svega šest godina postojanja. Najpre je otišao Nikola Jovanović, nekadašnji najbliži saradnik Jeremića koji je stranku napustio nakon što su u javnosti obelodanjeni snimci na kojima se čuje kako vređa svog šefa nazivajući ga „polu-Bošnjakom“, aludirajući na Jeremićevog pretka Hamdiju Pozderca. Jeremićevu partiju napustio je i Zdravko Ponoš, kasnije i predsednički kandidat, koji je u prvom krugu izbora do nogu potučen od Aleksandra Vučića. Ni Ponoševo napuštanje Narodne stranke nije prošlo bez skandala, pošto je stranka saopštila da ih je Ponoš o istupanju obavestio mejlom.

Jeremića je napustio i Borivoje Borović, poznati advokat, koji se 2021. godine povukao sa mesta člana Predsedništva Narodne stranke.

A za koga je Siniša?

Za razliku od većine istaknutih funkcionera stranke koji su odabrali stranu te stali ili uz Jeremića ili Aleksića, Siniša Kovačević još uvek mudro ćuti. Čeka da vidi koji će odneti pobedu pa da mu se prikloni, komentar je koji se može pročitati na društvenim mrežama.

PIŠE: A.ILIĆ

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading