dora bakojani
Foto: Printscreen/Kosovapress

Kampanja da se Priština ugura u SE traje dugo, ali je eskalirala prošle godine, kada je postalo jasno da Srbija s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu vodi samostalnu, suverenu i nezavisnu politiku, to jest da ne pristaje da prizna Kosovo, uvede sankcije Rusiji, odrekne se Republike Srpske...

Dora Bakojani je glavni izvestilac za prijem Prištine u Savet Evrope i, mimo očekivanja mnogih na zapadu, postavila je tri veoma oštra uslova, koja praktično u ovom trenutku predstavljaju nepremostivu prepreku da lažna država uđe u SE.

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja potvrdila je da su svi bili iznenađeni oštrinom kojom je Dora Bakojani branila svoje stavove kada je prijem Kosova u ovu međunarodnu organizaciju u pitanju i da, uprkos tome što ima veliki kredibilitet, postoje veliki pritisci na nju da ublaži svoju ocenu.

- Ona je vrlo jasno rekla da bez ispunjavanja tri uslova neće dati pozitivno mišljenje. Postoje pritisci da se ovo pitanje završi u maju, kada zaseda Komitet ministara. Bakojanijeva se pozvala na svoj politički kredibilitet i bogatu političku karijeru i iskustvo, tako da očekujem od nje da bez obzira na pritiske ostane do kraja dosledna svojim stavovima. Verujem da joj neće biti lako - rekla je Biljana Pantić Pilja.

Podsetimo, Dora Bakojani je navela tri konkretne stvari koje Priština mora da sprovede da bi se uopšte razmatralo pitanje članstva u Savetu Evrope: Jedan je presuda ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani i vraćanja zemljišta, drugi osnivanje Zajednice srpskih opština, kao i eskproprijacija zemljišta u opštinama sa većinskim stanovništom od koje Albanci treba da se uzdrže.

 Teodora Dora Bakojani je obavljala funkciju grčke ministarke spoljnih poslova i gradonačelnice glavnog grada Atine. Bila je prva žena gradonačelnik Atine i prva žena ministar spoljnih poslova, što je i najviša politička pozicija koju je u istoriji imala neka grčka političarka. Rođeni brat joj je grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je nedavno boravio u Beogradu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading