BRITANIJA STREPI OD RUSKIH HAKERA Vlada izdala upozorenje, ugrožena vitalna infrastruktura
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ministar u vladi Oliver Daden održaće govor na bezbednosnoj konferenciji u Belfastu, u kome upozorava na porast grupa „povezanih sa Rusijom“ koje ciljaju Britaniju poslednjih meseci i koje poredi sa paravojnom kompanijom Vagner grupa, koja za Moskvu ratuje u Ukrajini, saznaje Tajms.

U njegovom govoru na nacionalnoj konferenciji o sajber bezbednosti "CyberUK 2023", u koji je britanski list imao uvid, se navodi da kompanije u ključnim sektorima kao što su energetika, transport i telekomunikacije treba da budu opreznije zbog ove pretnje.

Lindi Kameron, direktorka Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC), na istoj konferenciji upozoriće da se Zapad suočava sa izazovom Kine koji „obeležava epohu“ i koji se mora rešiti pre nego što postane vodeća svetska tehnološka sila, navodi britanski list.

Tajms je juče objavio da će ona saopštiti da Velika Britanija i njeni saveznici ne mogu biti zadovoljni zbog „dramatičnog uspona Kine kao tehnološke supersile”. Daden će se usredsrediti na pretnje proruskih kibernetičkih grupa čiji je cilj „ometanje ili uništavanje" i koje su prema njegovim rečima, "ideološki motivisane, a ne finansijski motivisane“, kao i da je manje verovatno da će pokazati isti nivo uzdržanosti kao državni akteri, što situaciju čini „posebno zabrinjavajućom“.

Njegovi komentari dolaze u trenutku upozorenja na porast "rensomver" napada, kojima se iznuđuje novac od žrtve, kao i "DDOS" napada kojima se se onemogućava rad vitalne nacionalne infrastrukture.

U februaru je hakerima povezanim sa Rusijom bila meta britanska državna pošta Rojal mejl, a prošle godine je izvršen sajber napad na vodovodnu kompaniju u Stafordširu, u Engleskoj, navodi Tajms.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading