PUTIN IMA KONAČNO REŠENJE "Rat u Ukrajini bi bio gotov za nedelju dana ako..."
Foto: Alo/ilustracija

Ranije ove godine, bivši predsednik Donald Tramp hvalio se da će, ako bude ponovo izabran, „da će se taj rat rešiti za jedan dan, 24 sata“.

Ruski predsednik Vladimir Putin daje nešto manje ambicioznu prognozu: ako stvari krenu njegovim putem, rat može biti gotov za nedelju dana.

U izjavi u četvrtak na godišnjem sastanku Diskusionog kluba Valdaj, Kremlju naklonjene grupe o globalnim pitanjima, Putin je predvideo da će Ukrajina propasti ako Zapad zatvori slavine za vojnu pomoć i ekonomsku pomoć.

„Uglavnom, ukrajinska ekonomija ne može da postoji bez spoljne podrške“, rekao je on.

„Kada prestanete sa ovim, sve će biti gotovo za nedelju dana. Gotovo. Isto važi i za odbrambeni sistem: Zamislite da će snabdevanje prestati sutra – imaćete samo nedelju dana života kada municija nestane."

Ove primedbe su bile možda najjasnija Putinova artikulacija do danas njegove strategije u Ukrajini: on računa na zapadnu alijansu koja podržava Ukrajinu da se raspadne, što duže traje jezivi rat iscrpljivanja.

A razvoj događaja u američkom Kongresu poslednjih dana, na uzbunu ukrajinskih pristalica, sugeriše da bi Putinov plan mogao da dobije određenu trakciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading