Izraelska vojska
Foto: EPA/EPA

Tel Aviv je odobrio pozivanje dodatnih 60.000 vojnih rezervista, čime je ukupan broj mobilisanih u poslednja tri dana povećan na 360.000.

Ali koja je veličina trenutne izraelske vojske?

Formiranje izraelske vojske

Izraelska vojska, poznatija kao Izraelske odbrambene snage (IDF), formirana je 31. maja 1948. godine, samo dve nedelje nakon proglašenja nezavisnosti države.

Gaza

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

 

 

Primarni element vodeće doktrine IDF-a je pretpostavka da Izrael ne može sebi priuštiti da izgubi nijedan rat. Smatra se da se cilj postiže samo odbrambenom strategijom koja predviđa brzu mobilizaciju nadmoćne snage za borbu protiv neprijatelja.

IDF struktura

IDF se sastoji od tri ogranka službi: izraelske kopnene snage, izraelsko vazduhoplovstvo i izraelsku mornaricu.

Na čelu IDF-a je načelnik Generalštaba (trenutno u ovoj funkciji je Herci Halevi), koji je podređen izraelskom ministru odbrane (trenutno Joavu Galantu).

Izrael

EPA Mohammed Saber

 

 

Načelnici kopnenih i vazduhoplovnih snaga, kao i mornarice, podnose izveštaje načelniku štaba, kao i regionalni komandanti i šefovi različitih odbrambenih uprava, uključujući i obaveštajni korpus.

Brojnost izraelske kopnene vojske

Prema otvorenim izvorima, ukupna veličina IDF trupa iznosi približno 176.500 aktivnih vojnika.

Izraelske kopnene snage, koje uključuju pešadijski, oklopni i artiljerijski korpus, broje oko 126.000 aktivnog osoblja i oko 400.000 rezervista. General-major Joel Strik trenutno je na čelu kopnenih snaga.

Ove trupe su učestvovale u svim glavnim vojnim operacijama koje je vodio Izrael, među kojima su Arapsko-izraelski rat 1948. godine, Suecka kriza 1956. i Šestodnevni rat 1967. godine, a takođe su trenutno uključeni u aktuelni oružani sukob Hamas-Izrael.

Kopnene snage koriste nekoliko domaćih razvijenih tehnologija, kao što su glavni borbeni tenk Merkava, oklopni transporter Achzarit i odbrambeni sistem od rakete "Gvozdena kupola".

Izraelska avijacija

Izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) ima oko 34.000 aktivnog osoblja, plus 55.000 rezervista. Ukupno, 684 aviona su navodno u upotrebi. Kao i kopnene snage, IAF je učestvovao u mnogim vojnim operacijama, kao što je Libanski rat 2006. Trenutni komandant IAF-a je Aluf Tomer Bar.

Od Šestodnevnog rata 1967, većina ratnih aviona IDF-a je primljena iz SAD, uključujući A-4 Skajhouk, F-4 Fantom II, F-15 Igl, F-16 Fajting Falkon i peti- generacija F-35 Lajtning II.

Izraelska mornarica

Izraelskom mornaricom, koja se sastoji od približno 9.500 aktivnog osoblja i 10.000 rezervista, komanduje Aluf David Sa'ar Salama.

Snage broje sedam korveta, osam raketnih čamaca, pet podmornica (klasa Delfin), 45 patrolnih čamaca i dva pomoćna broda. Glavne vojne operacije u koje je učestvovala izraelska mornarica uključuju arapsko-izraelski rat 1973., bitku kod Baltima 1973. i libanski rat 2006. godine.

Aktivna služba

Izraelski nacrt zahteva primenjuje se na svakog državljanina ili stalnog stanovnika koji je navršio 18 godina.

Period aktivne obaveze je 30 meseci za muškarce i 24 meseca za žene, nakon čega sledi višedecenijski period obavezne rezerve (za žene ističe 50 godina, a za muškarce 55 godina).

Različiti izvori navode da izraelska mobilizaciona baza ima oko 3,11 miliona ljudi, uključujući 2,55 miliona sposobnih za vojnu službu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading