Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. EU najavljuje pokretanje humanitarnih vazdušnih koridora do Pojasa Gaze.

Najvažnije:

 

  • Portparol Hamasa je izjavio da drže "oko 200-250" izraelskih zarobljenika

  • Blinken i Netanijahu bežali u bunker usred sastanka u Tel Avivu

  • Rusija i Brazil zatražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

  • Eksplozije na granici Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze

  • Amerika se sprema da rasporedi 2.000 vojnika u Izrael

  • Putin potvrdio podršku Palestini

  • Galant je izjavio da će "pobediti u ratu protiv Hamasa", nakon razgovora sa Blinkenom

  • Hamas ispalio "baražu projektila" na Jerusalim i Tel Aviv

  • Liban pronašao 20 raketa koje navodno pripadaju Hezbolahu

  • Bajden razmišlja o putovanje za Izrael

23.37 - Isplivali snimci iz bolnice u hamasu u kojoj poginulo 500 ljudi (VIDEO)

Sve je razoreno, čuju se jecaji, mrtvi se ređaju na ulici

23.10 - Olaf šolc leži na zemlji (VIDEO)

Kamera snimila dramatičnu scenu u Izraelu

22.50Sukobi Palestinaca i bezbednosnih snaga na protestima širom Zapadne obale

Palestinske bezbednosne snage u centru Ramale ispalile su večeras suzavac i šok bombe, kako bi rasterale demonstrante koji su bacali kamenje i skandirali protiv predsednika Mahmuda Abasa, nakon eksplozije u bolnici u Gazi za koju su palestinske vlasti optužile izraelske snage.

Sukobi policije i demonstranata izbili su i u nekoliko drugih gradova na Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da je, na osnovu obaveštajnih informacija, neuspešno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi.

"Na osnovu analize IDF-a, neprijateljska raketa je prošla u blizini bolnice u trenutku kada je objekat pogođen", navodi se u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

22.30IDF "Do eksplozije u bolnici dovela je raketa Islamskog džihada"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da je, na osnovu obaveštajnih informacija, neuspešno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi.

22.00 - Demonstranti u Amanu upali u zgradu izraelske ambasade u Jordanu (VIDEO)

 

 

21.48 - Palestinski predsednik otkazao sastanak sa Bajdenom

Palestinski predsednik Mahmud Abas otkazao je učešće na sastanku u Amanu na kojem je trebalo da razgovara sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i liderima država Bliskog istoka, rekao je danas neimenovani palestinski zvaničnik.

Abas je sutra u Amanu trebalo da razgovara sa jordanskim kraljem Abdulahom, egipatskim predsednikom Abdel Fatah Al Sisijem i Bajdenom o izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi AP.

21.25 -Ruski Jevreji beže od mobilizacije u Izraelu.

Žele da ratuju za Putina, a ne protiv Hamasa!

 

20.59 - "Pustićemo sve taoce za jedan sat ako Izrael obustavi napade na Gazu"

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je u izjavi za američke medije da je grupa spremna da odmah oslobodi sve civilne taoce - strane i izraelske - ako Izrael zaustavi napade na Gazu.

Zvaničnik Hamasa rekao je da bi taoci mogli biti oslobođeni u roku od jednog sata ako Izrael ispuni uslove.

20.02"Na gazu bačen ekvivalent četvrtini nuklearne bombe"

Moćna evropska organizacija otkrila detalje sukoba u Izraelu

 

19.41 - HOROR U GAZI U vazdušnom napadu na bolnicu poginulo najmanje 500 ljudi!

19.27 - Izraelska armija izvodi intenzivne udare po kvartu Šudžaja u Gazi (VIDEO)

 

 

19.14 - Od 7. oktobra uhapšeno 440 Palestinaca, 220 povezano sa Hamasom

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su vojnici uhapsili 440 traženih Palestinaca širom Zapadne obale, uključujući 220 povezanih sa Hamasom, od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra.

18:46 - Izraelski ministar odbrane: "Predajte se ili umrite"

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je militantnoj grupi Hamas da se preda ili umre.

 

17.36 - "Stanje Gaze nakon napada biće globalno pitanje"

Stanje Pojasa Gaze nakon planiranog napada Izraela na tu palestinsku enklavu biće ''globalno pitanje'' za međunarodnu diskusiju, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

''Imali smo sve vrste krajnjih rešenja, tzv. 'end game'. Naša vlada razgovara o tome kako bi to moglo da izgleda. To je takođe globalno pitanje, kako će izgledati situacija u tom regionu'', rekao je Hagari, a prenosi Rojters

. Ranije danas, drugi zvaničnik IDF-a Ričard Heht je rekao da se IDF priprema za sledeću fazu napada na Pojas Gaze, ali da planovi možda neće biti u skladu sa široko rasprostranjenim očekivanjima o neminovnoj kopnenoj ofanzivi.

17.00 Hezbolah napao Izrael

Dva izraelska vojnika i jedan lokalni stanovnik povređeni su u raketnom napadu Hezbolaha na Metulu.

 

15.00 "Dočekaće vas novi šok": Jeziva pretnja elitne IRANSKE jedinice

Iranski general Ali Fadavi, zamenik komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije (elitne jedinice iranskih oružanih snaga), rekao je da Izrael čeka "još jedan šok" ako ne prestane da udara na Pojas Gaze.

13:50- Jeziva ispovesti izraelskih vojnika o načinu na koji su maltretirali Palestince

13.30 - Oglasio se ambasador Izraela o otmici srpskog državljanina

Ambasada Izraela u Srbiji potvrdila je da je srpski državljanin Alon Ohel otet tokom muzičkog festivala na jugu Izraela prilikom napada militanata Hamasa.

- Nažalost, Srbija je postala 42. zemlja na toj košmarnoj listi. Molimo se za brzo oslobađanje Alona i svih ostalih nevinih talaca - napisao je ambasador Jahel Vilan na društvenoj mreži X.

13.11 - Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na Metulu

Vojno krilo libanske grupe Hezbolah saopštilo je da preuzima odgovornost za granatiranje grada Metule, na severu Izraela.

IZRAELSKA VOJSKA OGLASILA SE O NAPADU NA BOLNICU! Palestinski predsednik otkazao sastanak sa Bajdenom (FOTO/VIDEO)

AP Mohammed Zaatari

 

"Snage libanskog `Hezbolaha` izvršile su napad na izraelski tenk u pograničnom naselju Metula, koristeći navođene projektile", navodi se u objavi Hezbolaha na "Telegramu".

12.44 - Talas antisemitskih incidenata

Izraelske zastave su oborene i zapaljene u nekoliko gradova širom Nemačke, javili su lokalni mediji pozivajući se na policiju i zvaničnike. Više pročitajte ovde.

12.33 - Egipat će biti domaćin razgovora o sukobu

Egipat ce naredne subote biti domaćin samita na kojem ce se razgovarati o izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Fidan je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim kolegom u Bejrutu, prenosi "Gardijan! pozivajući se na Rojters.

- Radimo na tome da sprečimo da se rat proširi na Liban i druge zemlje u regionu - istakao je turski ministar spoljnih poslova.

12.05 - Izraelska vojska: Pripremamo se za sledeću fazu, možda neće biti kopnena ofanziva

Izraelska vojska se priprema za sledeću fazu svoje ofanzive protiv Gaze, ali planovi možda neće biti u skladu sa visokim očekivanjima, rekao je portparol.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

 

Prethodno je IDF rekao da će njegove snage "povećati operativnu spremnost za sledeće faze rata, sa naglaskom na značajne kopnene operacije". Ali sada se čini da je potpukovnik Ričard Heht malo ustuknuo: "Pripremamo se za sledeće faze rata. Nismo rekli šta će one biti. Svi govore o kopnenoj ofanzivi. Moglo bi da bude nešto drugačije."

 

11.40- Iran uputio pretnje: Niko neće moći da zaustavi snage našeg otpora

Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, poručio je danas da "niko neće moći da zaustavi snage otpora ukoliko se zločini Izraela u Pojasu Gaze nastave".

IZRAELSKA VOJSKA OGLASILA SE O NAPADU NA BOLNICU! Palestinski predsednik otkazao sastanak sa Bajdenom (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

 

11.00- Polovina mrtvih u Gazi žene i deca

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da veruje da je u Gazi umrlo 2.800 ljudi, od kojih je 11.000 ranjeno. Piše da su polovina žene i deca.

Rojters prenosi da je SZO saopštila da je bilo 115 napada na zdravstvene ustanove u Gazi.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Izraelsko ministarstvo zdravlja takođe je objavilo nove podatke o žrtvama. U njemu se navodi da je 4.229 Izraelaca ranjeno otkako je Hamas započeo napad 7. oktobra.

10.40 Izraelska vojska saopštila da se 600.000 civila evakuisalo iz grada Gaze

Oko 600.000 stanovnika Gaze napustilo je područje tog grada, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Džonatan Konrikus i potvrdio da je u gradu ostalo još oko 100.000 ljudi.

10.20- Hamas kidnapovao Srbina

Hamas kidnapovao Srbina

Printscreen/KosovoOnline

 

10.10.- Devojčica (13) poslednja žrtva Hamasa

10.00 -Bajden sutra ide u Izrael

Američki predsednik Džo Bajden posetiće Izrael u sredu.Kako je obajvio na društvenoj mreži : "U sredu ću otputovati u Izrael da budem solidaran pred Hamasovim brutalnim terorističkim napadom. Zatim ću otputovati u Jordan da se pozabavim teškim humanitarnim potrebama, sastanem se sa liderima i jasno stavim do znanja da se Hamas ne zalaže za pravo Palestinaca na samoopredeljenje“.

 

 

09.40- Najmanje 71 osoba poginula tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu

Zvaničnici Ministarstva zdravlja u Gazi rekli su za Al Džaziru da je broj mrtvih tokom noći sada „najmanje 71 osoba“ i da su ljudi zarobljeni u ruševinama nakon noći izraelskog bombardovanja na pojas Gaze.

Al Džazira prenosi da su se najžešća bombardovanja dogodila u tri oblasti na jugu Gaze: Kan Iounis, Rafah i Deir el-Balah, a da su mnogi od ubijenih porodice koje su evakuisane iz grada Gaze.

09.20 - Iran upozorava da će preduzeti 'preventivne akcije' protiv Izraela "u idućim satima"

Iran je upozorio da se u nadolazećim satima može očekivati "preventivna akcija" i da će se Izrael suočiti sa posledicama akcije koju planira da preduzme u Gazi, izvestila je državna TV.

"Sve opcije su otvorene" tzv. front otpora da odgovori na "ratne zločine" Izraela, rekao je ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian.

09.00 - Izrael objavio video poternicu za liderom Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, objavile su video snimak koji je na neki način poternica za vođom palestinske ekstremističke organizacije Hamas koja kontroliše Pojas Gaze.

08.33 - Njujork tajms: Izrael zatražio od SAD 10 milijardi dolara hitne vojne pomoći

Izrael je zatražio od Sjedinjenih Država 10 milijardi dolara hitne vojne pomoci, piše Njujork tajms pozivajući se na tri zvaničnika upoznata sa zahtevom.

Paket pomoći trenutno priprema Kongres SAD u koordinaciji sa Belom kućom, a uz to se razmatraju sredstva za Ukrajinu, Tajvan i američko-meksičku granicu, navodi američki list.

 

 

07.45 - Japan najavio 10 miliona dolara pomoći civilima u Gazi

Ministar spoljnih poslova Japana Joko Kamikava rekao je u obraćanju novinarima da će Japan obezbediti 10 miliona dolara pomoći civilima u Gazi, preneo je Rojters.

07.30 - IDF: Tokom noći pogođeno više od 200 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila više od 200 ciljeva Hamasa i palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

 

Pogođene mete, kako se navodi, uključuju štab u kojem je ubijen veći broj pripadnika Hamasa i banku koju koristi ta militantna organizacija, prenosi Tajms ov Izrael

IDF je dodao i da su brodovi ratne mornarice takođe izveli napade, čiji su ciljevi, između ostalog, bili i Hamasovi komandni centri i skladišta oružja u gradu Gazi.

07.15 - SB UN: Odbačena ruska rezolucija o prekidu vatre

Rezolucija iza koje stoji Rusija, a kojom se poziva na hitan prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, odbačena je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, javlja Tajms of Izrael.

 

Pet zemalja je glasalo za, četiri su glasale protiv, a šest zemalja je bilo uzdržano.

O drugoj rezoluciji o ratu Izraela i Hamasa, koju je izradio Brazil, glasaće se sutra.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild osudila je to što, kako se navodi, Rusija nije ni spomenula Hamas u rezoluciji.

"Neuspehom da osudi Hamas, Rusija daje zaklon terorističkoj grupi koja izlaže brutalnosti nevine civile. To je nečuveno, licemerno i neodbranjivo“, rekla je Tomas-Grinfild u svom govoru u SB objašnjavajući odluku SAD da glasa protiv rezolucije.

07.00 - Blinken potvrdio: Bajden u sredu u Tel Avivu

Američki predsednik Džo Bajden posetiće Izrael u sredu, najavio je američki državni sekretar Entoni Blinken iz Izraela i tako potvrdio navode medija koji su prethodno objavili tu vest.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

 

Blinken je rekao da Bajdenova poseta dolazi u kritičnom trenutku za Izrael, region i ceo svet.

Nakon posete, koja je u znaku solidarnosti sa Izraelom, Bajden putuje u Jordan, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Tajms of Izrael.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/ AP

 

 

Nastavljaju se vazdušni i raketni udari

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u ponedeljak u Jerusalimu i Tel Avivu, nakon što su pripadnici Hamasa iz Pojasa Gaze lansirali rakete dugog dometa. Poslanici Kneseta usred zasedanja morali su da odu u skloništa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, posle obilaska arapskih zemalja, ponovo se sastao sa izraelskim zvaničnicima. U kratkom obraćanju medijima, Blinken je rekao da će Izrael "uvek imati podršku Sjedinjenih Država".

Ruski predsednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Istakao je da je Rusija spremna da pomogne okončanju sukoba između Izraela i Hamasa, saopštio je Kremlj.

Mediji su javili da predsednik SAD Džozef Bajden razmatra putovanje u Izrael u narednim danima, što je Blinken i potvrdio.

Potvrđena je i poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca koji će ove nedelje otputovati u Izrael i Egipat.

Šef izraelske bezbednosne agencije, poznate kao Šin bet, preuzeo je ličnu odgovornost za nedostatak ranog upozorenja na Hamasov napad 7. oktobra.

Portparol Hamasa rekao je da se u Pojasu Gaze nalazi između 200 i 250 talaca iz Izraela, dodajući da će oni biti oslobođeni kada se za to budu stekli uslovi na terenu.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je Pojas Gaze pred humanitarnom katastrofom, kao i da ostaje bez vode, struje i goriva.

Evropska unija pokreće humanitarni vazdušni koridor do Pojasa Gaze kroz Egipat, a prvi letovi se očekuju ove nedelje, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading