putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock/murathakanart

Irina Jarovaja, poslanica vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ i dugogodišnji kritičar „rusofobije“, autorka je predloga da se krivični zakonik Rusije izmeni kaznama za tu praksu.

Predlog zakona, koji je RBK video, uvodi odgovornost za „diskriminatorne radnje“ protiv etničkih Rusa ili ruskih državljana, kao i „javne pozive da se počine diskriminatorne radnje“. To bi se takođe odnosilo na članove stranih vlada koji deluju u svom službenom svojstvu i omogućilo da se pojedincima sudi u odsustvu „u izuzetnim slučajevima“.

U obrazloženju zakona, Jarovaja je rekla da je potrebno da se obezbedi zaštita vojnih groblja, spomenika i drugih spomenika onima koji su poginuli u odbrani Rusije.

Jarovaja već više od godinu dana vodi kampanju za kriminalizaciju rusofobije, opisujući je kao „mizantropsku ideologiju“ osmišljenu kao oružje protiv Rusije, njenih građana i čitavog „ruskog sveta“. Ona je kao neke od primera rusofobije na delu navela uskraćivanje zaposlenja i medicinske nege, otkazivanje pozorišnih predstava i koncerata i ograničenja upotrebe ruskog jezika.

Baltičke države i nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope – posebno Poljska, Češka Republika i Bugarska – nedavno su krenule u rušenje ili demontiranje spomenika sovjetskim ratnim mrtvima iz Drugog svetskog rata, dok su neke čak inkriminisale proslave pobede nad nacizmom.

U međuvremenu, neki saveznici SAD koristili su sukob u Ukrajini kao izgovor za kampanju da se ili „ukine“ ruski jezik, kultura i nasleđe širom Zapada ili da se on preimenuje u „ukrajinski“.

Predlog Jarovaje ima podršku Kremlja?

Čini se da predlog Jarovaje ima podršku Kremlja, navodi RBK. Tokom svoje konferencije za novinare 14. decembra, predsednik Vladimir Putin nazvao je rusofobiju jednim od „vektora napada“ na Rusiju i rekao da je neophodno „zagušiti“ svaki pokušaj destabilizacije ruskog društva.

Međutim, ostaje da se reši nekoliko pitanja pre nego što Jarovajin predlog zakona bude usvojen. Predlog zakona i dalje treba da precizira kazne, kao što su novčane kazne i zatvorske kazne, na primer.

Predlog zakona bi takođe trebalo da sadrži primere konkretnih radnji koje bi bile kriminalizovane, a ne samo „načine razmišljanja ili nečija osećanja prema bilo kojoj etničkoj grupi“, rekao je za RBK advokat Aleksej Dobrinjin iz advokatske komore Pen & Paper.

Dobrinjin je takođe opisao predloženi zakon kao sredstvo odvraćanja od budućih rusofobičnih akcija i demonstraciju odlučnosti Rusije da im se suprotstavi.

Ruski zakoni već zabranjuju diskriminaciju na osnovu državljanstva, etničke pripadnosti ili nacije, rekao je agenciji Anton Bibarov-Gosudarev, član ruskog udruženja pravnika. „Novina“ Jarovajinog predloga je u tome što bi se on posebno ciljao na strane zvaničnike, dodala je Bibarov-Gosudarev, priznajući da se njihovo privođenje pravdi u Rusiji „izgleda teško sprovesti, prenosi Rt.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading