EVROPA STRAHUJE Belgijski premijer: "Sve više se govori o scenariju ostavi to na miru“
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

Jedan od onih koji je podelio zabrinutost zbog potencijalnih rezultata izbora je i belgijski premijer Aleksandar De Kru, lider zemlje koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Između ostalog, De Kru je upozorio da Evropa mora biti spremna da ostane sama ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću.

- Ako nam 2024. godina ponovo donese Ameriku na prvom mestu (Trampov slogan iz ranije kampanje op.a.), to će više nego ikada značiti Evropa za sebe - rekao je belgijski premijer.

Zbog ovakvog scenarija, belgijski premijer je rekao da Evropa mora da postane jača, suverenija i samopouzdanija.

- Mi kao Evropljani ne treba da se plašimo te perspektive. Treba da je prihvatimo - rekao je on.

Komentari belgijskog premijera podsetili su mnoge na govor bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je 2017. godine, posle pobede Donalda Trampa, poručila da Evropa ne može da se oslanja samo na svoje saveznike.

Nekoliko godina nakon njenog govora, mnogi nemački političari dele mišljenje da bi se slična situacija mogla ponoviti i 2024. godine.

- Tramp je čovek koji ne krije prezir prema demokratiji. Evropa treba da se fokusira na sebe - istakla je socijaldemokratska političarka Katarina Barli.

U intervjuu za "Tagesspiegel", zvaničnik CDU Norbert Retgen naveo je da Nemačka mora da se pripremi za povratak Trampa.

- To znači da moramo povećati proizvodnju naoružanja kako bi Ukrajina mogla da se brani od ruskog napada i bez pomoći SAD. Od toga zavisi sloboda Evrope - naglasio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading