Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Izraelske snage, takođe, navele su da su uništile Hamasov tunel koji spaja sever i jug Gaze, na samo jedan i po kilometar od granice sa Izraelom.

Sa druge strane, iz agencije UN-a za izbeglice saopšteno je da je tokom jučerašnjeg dana stradalo najmanje devet Palestinaca, dok je 75 njih povređenu u napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu u kojem se nalazi 10.000 raseljenih.

Kraj bloga

Pratite najnovie VESTI SA FRONTA 

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je danas, a 150 ih je ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je će broj mrtvih verovatno rasti pošto su desetine teško ranjenih ljudi dovedene u gradsku bolnicu Al-Šifa, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje slučaj, ali je ponovo navela da ne cilja civile. Od 7. septembra izraelska vojska ubila je više od 25.700, a ranila oko 63.000 Palestinaca u Pojasu Gaze.

Hamas: Povinovaćemo se bilo kojoj naredbi MSP-a o prekidu vatre ukoliko Izrael učini isto

Hamas će osloboditi sve izraelske taoce ukoliko Izrael oslobodi sve palestinske zatvorenike, rekao je viši zvaničnik Hamasa Osama Hamdan na konferenciji za medije u Bejrutu.

Izrael predložio prekid vatre od 60 dana?

Vašington post je preneo da je Izrael predložio prekid vatre od 60 dana u  zamenu za postepeno oslobađanje više od 100 talaca. Prvo bi se pustili žene i deca, potom muškarci, pa vojnici i tela stradalih talaca.

Galant: IDF zarobile više od 100 Hamasovih operativaca u poslednja dva dana

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da su Izraelske odbrambene snage (IDF) poslednjih dana zarobile više od 100 operativaca palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

- U proteklih dan i po imamo preko 100 zarobljenika, od kojih su se neki predali nakon skrivanja u tunelima u oblasti Kan Junisa i na drugim mestima, jer shvataju da ne mogu da se bore protiv IDF - rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

Galant je naveo da Hamas ima "na stotine žrtava pod zemljom“ kao rezultat akcija izraelske vojske.

- Hamas se ruši u sopstvenim tunelima koje je mukotrpno iskopao. Pogodili smo svako mesto za koje su mislili da će biti zamka za vojnike IDF-a - kazao je on.

IDF tvrdi da su izraelske snage pogodile nove mete Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) danas su saopštile da su izraelske snage pogodile nove mete Hezbolaha u susednom Libanu.

Dve lokacije koje pripadaju toj grupi u Tair Harfa i Aita Aš-Šab granatirane su tenkovima, a lokacija u Kafr Kili i osmatračnica u Blidi pogođene su borbenim avionom, navodi IDF.

Izraelska vojska takođe tvrdi da je artiljerijom granatirala područja u Ad-Dahiriji u Libanu, prenosi Tajms of Izrael.

Vođa Huta: "Nastavićemo napade dok hrana i lekovi ne stignu u celu Gazu"

Vođa jemenske grupe Huti Abdulmalik Al Huti, rekao je da će njegovi borci nastaviti s napadima na brodove u Crvenom moru koji idu prema izraelskim lukama sve dok “cionistički zločini ne prestanu” i dok hrana i lekovi ne stignu u ceo Pojas Gaze.

- Naša borba ima za cilj da podrži palestinski narod i nema druge ciljeve - rekao je.

Bajden ima novi plan

Američki predsednik Džo Bajden planira da pošalje direktora CIA Vilijema Bernsa u Evropu gde bi trebalo da pomogne u postizanju dogovora između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, objavio je "Vašington post", pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pisanju lista, Berns će narednih dana otputovati u Evropu na razgovore sa šefovima izraelske i egipatske obaveštajne službe Dejvidom Barneom i Abasom Kamelom i premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom el Tanijem.

Izrael očekuje da će MSP odbaciti "lažne" optužbe za genocid

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je danas da veruje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) odbaciti optužbe Južne Afrike da rat u Gazi predstavlja genocid nad Palestincima.

Bolnica Naser u Kan Junisu ostala bez hrane i lekova

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je bolnica Naser u Kan Junisu ostala bez hrane, anestetika i lekova protiv bolova.

"Zdravstvena i humanitarna situacija u bolnici je izuzetno katastrofalna", saopštilo je Ministarstvo.

Napad IDF-a na aerodrom Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je izvela niz napada na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana, uključujući aerodrom koji koristi ta libanska grupa.

Izrael je optužio Iran da je izgradio pistu na aerodromu, za koju se smatra da je koristila grupa za lansiranje dronova.

Hezbolah je ranije danas preuzeo odgovornost za napad dronovima, koji su bili napunjeni eksplozivom. 

Blinken o napadu na sklonište UN: Izrael da zaštiti civile

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo je pozvao Izraelu da zaštiti civile nakon napada na sklonište UN u Kan Junisu, u kojem je stradalo najmanje ljudi.

Entoni Blinken je rekao da je sklonište UN „"od suštinskog značaja i da se mora zaštititi".

"Potvrdili smo sa vladom Izraela i, koliko sam shvatio, istražuju ovaj incident, kako je neophodno i prikladno", rekao je Blinken.

Sastanak

Evelyn Hockstein (POOL)

 

 

UN: Broj stradalih u napadu na sklonište porastao na 12

Visoki zvaničnik agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Tomas Vajt saopštio je da je broj stradalih u izraelskom napadu na sklonište u Kan Junisu porastao na 12, dok je više od 75 Palestinaca ranjeno.

Vajt navodi i da je 15 ranjenih u kritičnom stanju.

IDF tvrdi da je zgradu UN u Kan Junisu "možda pogodila" Hamasova

Izrael očekuje da će MSP odbaciti "lažne" optužbe za genocid

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je danas da veruje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) odbaciti optužbe Južne Afrike da rat u Gazi predstavlja genocid nad Palestincima.

"Očekujemo da će Međunarodni sud pravde odbaciti ove neosnovane i lažne optužbe“, rekao je Levi na brifingu, prenosi Tajms of Izrael. Sud bi trebalo da se sastane sutra kako bi saopštio da li će odobriti hitne mere protiv Izraela zbog njegovog rata protiv Hamasa.

IDF: Desetine hamasovaca eliminisane u Kan Junisu

IDF kaže da su snajperisti izraelske vojske eliminisali "mnoge teroriste" u naselju el Amal u Kan Junisu, dok su trupe nastavile da vrše borbe u drugom gradu u Gazi.

Prema vojsci, desetine Hamasovih operativaca ubijeno je tokom proteklog dana, uključujući deset prupadnike te palestinske paravojske u dva odvojena vazdušna napada, od kojih su neki bili naoružani ručnim raketnim bacačima.

Vojska tvrdi da su takođe uništeni infrastruktuau i oružje Hamasa u toj oblasti.

Rusija, Iran i Turska izrazile zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi

Rusija, Iran i Turska izrazile su duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi i pozvale na hitan prekid vatre, u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na 21. međunarodnom sastanku u Astani o Siriji.

"Izrazili smo duboku zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u Gazi i istakli potrebu da se okončaju brutalni napadi Izraela na Palestince i pošalje humanitarna pomoć u Gazu. Pozvali smo na primenu rezolucije Generalne skupštine UN iz 2023. kojom se zahteva hitan prekid vatre i zatražili od svih strana da ispunjavaju svoje obaveze prema međunarodnom pravu", navodi se u deklaraciji, preneo je TASS.

U Gazi uništeno 40 odsto zgrada, u Kan Junisu čak 67

Izrael je srušio skoro 40 odsto od 2.824 zgrade u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice, prema studiji Hebrejskog univerziteta koju je preneo Volstrit džornal.

Čini se da su potezi rušenja deo plana za izgradnju tampon zone široke 960 metara unutar Gaze.

U blizini Kan Junisa u južnoj Gazi, gde je granična zona najgušće naseljena, uništeno je oko 67 odsto zgrada, prema studiji profesora Adija Ben Nuna, koji je analizirao satelitske snimke.

Borbe u Kan junisu

Tanjug/Ap

 

 

Vlasti u Gazi: Za 24 sata u Kan Junisu ubijeno 50 ljudi

Najmanje 50 Palestinaca je ubijeno u Kan Junisu u protekla 24 sata, rekao je za Rojters Ašraf el Kidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi koju kontroliše Hamas.

Borbe u Kan junisu

Tanjug/Ap

 

 

Kameron: Nezamislive razmere patnje u Gazi, potrebno je više pomoći

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je svom izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu da više kamiona sa humanitarnom pomoći mora ući u Gazu i da je potrebna hitna humanitarna pauza kako bi se pomoglo onima koji su zarobljeni u "očajnoj situaciji".

Kameron, koji je u poseti Bliskom istoku, sastao se odvojeno sa Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, najavio je da Britanija i Katar rade zajedno na dobijanju veće pomoći u Gazi, pri čemu je prva zajednička pošiljka sa šatorima dopremljena u Egipat..

Katar zaprepašćen izjavama izraelskog premijera o posredničkoj ulozi Dohe

Katar je saopštio da je "zaprepašćen" navodnim primedbama izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi.

U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao "problematičnom zemljom", preneo je Rojters. "Niste me videli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mi mogu pomoći da taoce vratim kući", rekao je Netanijahu tokom sastanka sa porodicama talaca. Taj snimak emitovan je u utorak na vestima izraelske televizije Kanal 12.

"Zgroženi smo navodnim primedbama koje nam pripisuje izraelski premijer u raznim medijskim izveštajima o posredničkoj ulozi Katara. Ako se utvrdi da su njegove primedbe tačne, to znači da premijer Izraela želi da ometa i potkopava proces posredovanja u interesu svoje sopstvene političke karijere, umesto da mu prioritet bude spasavanju nevinih života, uključujući i izraelske taoce", izjavio je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Majed Al Ansari. 

 Ubijeno 25.700 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, prijavilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, dok je njih 63.740 povređeno.

 SZO: Izrael gađa bolnice

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da izraelske trupe nastavljaju da gađaju zdravstvene ustanove širom palestinske enklave, ističući da je zabeleženo 660 takvih napada.

A Međunarodni sud pravde u Gazi najavio je da će 26. januara doneti odluku o hitnim merama za Pojas Gaze, kako bi sprečio da se konflikt pogorša.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading