Putin i Bajden
Foto: Profimedia/Profimedia

Rusija je, podsetimo, 21. februara 2023. obustavila svoje učešće u Ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) citirajući neprijateljsku politiku SAD i zapadnih zemalja prema sebi. Rusija je tada izjavila da je otvorena za povratak na sporazum ukoliko dođe do promena u ovom pitanju, dok je SAD verovao da Rusija i dalje ispunjava obaveze prema START-u.

Linda Tomas-Grinfild je započela svoje izlaganje podsećanjem na reči Džona F. Kenedija: "Pre oko 60 godina, Džon Kenedi je na Američkom univerzitetu u Vašingtonu održao govor 'Strategija mira'. U tom govoru, Kenedi je izložio ne samo plan za suzbijanje nuklearnog naoružanja, već i viziju svetskog mira uprkos nuklearnoj trci. Na kraju, zaključio je: 'Naša najčešća osnovna veza je da svi nastanjujemo ovu malu planetu. Svi dišemo isti vazduh. Svi mi cenimo budućnost naše dece. I svi smo mi smrtni.'"

 

 

Dalje, naglasila je: "Danas, šezdeset godina nakon Kenedijevog govora i pet i po decenija nakon potpisivanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je potpisan 1. jula 1968. godine (a stupio na snagu 5. marta 1970), te veze i dalje postoje, kao i posvećenost Sjedinjenih Država jačanju i održavanju režima neproliferacije i razoružanja, sa NPT-om u centru".

Tomas-Grinfild je dalje objasnila: "Sjedinjene Države su spremne za bilateralne razgovore o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom odmah, bez preduslova. Sve što je potrebno je da one pristupe stolu pregovora sa dobrim namerama."

Ipak, ona nije propustila da optuži Rusiju i Kinu za podrivanje dogovora o kontroli naoružanja i poticanje Severne Koreje na razvoj nuklearnog oružja.

- Otkako je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu, Rusija neodgovorno sprovodila opasnu nuklearnu retoriku i odustala je od nekoliko svojih obaveza po pitanju kontrole naoružanja…Kina je sve vreme ubrzano i neprozirno gradila i diverzifikovala svoje zalihe nuklearnog oružja. Rusija i Kina su bile nespremne da se uključe u suštinske diskusije o kontroli naoružanja ili smanjenju rizika. Štaviše, obe zemlje su branile i čak omogućile opasne proliferatore…

Dodala je i o Severnoj Koreji: "To me dovodi do Severne Koreje, koja nastavlja sa svojim nezakonitim razvojem oružja za masovno uništenje i balističkih projektila, kršeći više rezolucija Saveta bezbednosti. Samo ovog vikenda videli smo višestruka lansiranja balističkih projektila od strane Severne Koreje" - objasnila je ona.

I nije zaboravila da spomene Iran: "Iran je nastavio da razvija delove svog nuklearnog programa bez ikakvog opravdanog civilnog razloga i više od pet godina nije sarađivao sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)."

Tomas-Grinfildova je svojim izlaganjem na sednici Saveta Bezbednosti OUN naglasila važnost obnove dijaloga i saradnje na polju nuklearnog razoružanja i neproliferacije, pozivajući ključne svetske sile da se pridruže ovim naporima bez preduslova, dok je istovremeno ukazivala na izazove koje predstavljaju Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran u tom kontekstu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading