bela kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"To je razočaravajuće. Veoma smo razočarani što (izraelska delegacija) neće doći u Vašington na razgovore o održivim alternativama za njihov ulazak u Rafu", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

On je rekao da će se na odvojenom sastanku visoki američki zvaničnici, ipak, sastati sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, koji trenutno boravi u Vašingtonu, da bi razgovarali o značajnim pitanjima, kao što su oslobađanje talaca, humanitarna pomoć i zaštita civila u Rafi, na jugu Pojasa Gaze. Kirbi je naglasio da se američka politika nije promenila, uprkos odluci SAD da se uzdrže od glasanja u Savetu bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN danas je usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. SAD su se uzdržale od glasanja. "Ništa se nije promenilo u vezi sa našim stavom da bi izraelska ofanziva na Rafu bila velika greška", rekao je Kirbi. U međuvremenu, Pentagon je saopštio da američki ministar odbrane Lojd Ostin još uvek planira da se sastane sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom u Vašingtonu.

Portparol Pentagona general-major Pat Rajder potvrdio je da bi sastanak Ostina i Galanta trebalo da se održi u utorak u Pentagonu Prema njegovim rečima ministri odbrane SAD i Izraela bi trebalo da razgovaraju o brojnim temama, uključujući oslobađanje talaca koje drži Hamas i potrebe za većom humanitarnom pomoći palestinskim civilima u Pojasu Gaze.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading