"ZA KOLIKO PUTINOVE RAKETE MOGU DA STIGNU DO NAS?" Odgovor zaledio krv u žilama Britancima
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Ruske rakete mogle bi da stignu do Velike Britanije za samo 20 minuta, uz sve veću zabrinutost nakon što je Vladimir Putin rekao da oružje „postoji da bi se koristilo“, piše britanski Dejll star.

Putin je prema autru članka uputio "niz nuklearnih pretnji" od početka sukoba na Ukrajini u februaru 2022. godina.

Zastrašujuća upozorenja su dovela do toga da je Putin izjavio da je njegova zemlja „spremna“ za rat sa „vojno-tehničke tačke gledišta“.

Britanski članak isitiče "najupečatljiviju pretnju" koju je ruski predsednik saopštio prošlog meseca:

- Spremni smo da upotrebimo oružje, uključujući bilo koje oružje, ako govorimo o postojanju ruske države i nanošenju štete našem suverenitetu i nezavisnosti"

Prema Savezu američkih naučnika, Putin svakako ima sredstva da potkrepi svoju pretnju. Ova američka nevladina organizacija kaže da se njegova zemlja može pohvaliti inventarom od 5.977 nuklearnih bojevih glava.

Balističke rakete

- Ali upravo interkontinentalne balističke rakete u ruskom posedu predstavljaju najveću pretnju stranim zemljama. Oružje može dostići najveću brzinu oko 10 minuta nakon lansiranja, što bi moglo da dostigne britansku obalu za samo 20 minuta - navode britanski mediji.

Oružje bi moglo biti stacionirano u Kalinjingradu, zabrinuto prenose britanci.

Kako se navodi u britanskom čkanku poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Rusija „militarizuje Kalinjingrad“, prenosi britanski San.

„Rusija sve više militarizuje Kalinjingrad. Nedavno je svoje nuklearno oružje premeštala u Belorusiju“, rekao je Duda.

„Ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje na našoj teritoriji kao deo nuklearne razmene, da bi ojačali istočni bok NATO-a, spremni smo na to" , rekao je poljski predsednik, prenosi Dejli star.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading