Rat u Izraelu
Foto: AP/Nasser Nasser (STF)

Akcije izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze i racije na Zapadnoj obali, u kojima je poginulo i ranjeno više palestinskih civila, nastavljene su i tokom prethodnog dana.

Američki državni sekretar Entoni Blinken zahteva momentalni prekid vatre između sukobljenih strana i odustajanje Izraela od planirane ofanzive na Rafu, na jugu enklave. 

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ističe da nema odlaganja udara na Rafu, kao i da neće pristati na sporazum o primirju koji uključuje okončanje rata. 

Reagovao je i Hamas, smatrajući da Vašington vrši pritisak da prihvate dogovor. Ipak, navode i da proučavaju egipatski predlog o primirju i o oslobađanju talaca.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei povodom, kako navodi, lobiranja Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, da napori o uspostavljanju normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja neće rešiti krizu. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

Kraj bloga

U izraelskom napadu pogođena zgrada sirijskih snaga bezbednosti u Damasku


U današnjem izraelskom vazdušnom udaru pogođena je zgrada na periferiji Damaska kojom upravljaju sirijske snage bezbednosti, saopštili su bezbednosni izvor alijanse koja podržava sirijsku vladu, ali sirijski državni mediji nisu preneli tu informaciju.

Zamoljena da prokometariše ove tvrdnje, izraelska vojska je odgovorila da ne komentariše izveštaje stranih medija, preneo je Rojters.

Izrael već godinama napada ciljeve u Siriji koji su povezani sa Iranom, a od 7. oktobra i izbijanja rata u Pojasu Gaze pojačao je svoju vazdušnu kampanju u toj ratom razorenoj zemlji.

Rat u Pojasu Gaze je dodatno eskalirao i izraelske napade na položaje libanske, pro-iranske milatantne grupe Hezbolah preko južne granice Libana.
Neimenovani bezbednosni izvor britanske agencije je rekao da se lokacija koja je danas pogođena u Siriji nalazi južno od svetilišta Saijed Zeinab, gde su utvrđeni položaji Hezbolaha i iranskih snaga.
 

Tursko ministarstvo potvrdilo prekid trgovine sa Izraelom

Turska je obustavila sav izvoz i uvoz u i iz Izraela, saopštilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog "humanitarnu tragediju koja se pogoršava" u Gazi.

"Izvozne i uvozne transakcije sa Izraelom su zaustavljene, pokrivajući sve proizvode“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva trgovine, potvrđujući ranije izveštaje o tom pitanju.

"Turska će striktno i odlučno sprovoditi ove nove mere sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu", dodaje se.

Turska navodno obustavila trgovinu sa Izraelom, Kac optužio Erdogana da se ponaša kao diktator

Turska je navodno obustavila svu trgovinu sa Izraelom zbog rata u Gazi, što je izazvalo oštre kritike njenog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana od strane izraelskog ministra spoljnih poslova.

Izrael Kac je optužio Erdogana da se ponaša kao "diktator" nakon što je Blumberg citirao dva visoka turska zvaničnika koji su rekli da je Ankara značajno pojačala ograničenja koja su uvedena prošlog meseca, zaustavljajući od četvrtka sav uvoz ili izvoz.

Turska nije zvanično objavila suspenziju, prenosi RTS.

Izraelski zvaničnik: Verujemo da će Hamas odbiti najnoviji predlog

Izraelsko rukovodstvo pretpostavlja da će Hamas zvanično odbiti najnoviju ponudu dogovora o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Dodaje da izraelski ratni kabinet razmatra tu mogućnost i potencijalni početak vojne operacije u Rafi.

Prethodno su mediji preneli da šef Hamasa Jahja Sinvar ima tri konkretna zahteva od egipatskih posrednika.

Pored toga, navode i da Sinvar veruje da može da preživi upad IDF-a u Rafu.

"Očekuje se da će Sinvar odbiti svaki dogovor koji ne uključuje kredibilan put ka okončanju rata", prenosi Volstrit džornal.

Šlomi Binder – novi šef izraelske vojnoobaveštajne službe

Novi šef izraelske vojnoobaveštajne službe biće general Šlomi Binder, koji trenutno obavlja funkciju šefa Operativnog odeljenja.

Sadašnji šef vojnoobaveštajne službe general-major Aron Haliva podneo je ostavku u aprilu zbog propusta koji su doveli do upada pripadnika Hamasa u Izrael 7. oktobra prošle godine.

Pored novog šefa vojnoobaveštajne službe imenovano je još nekoliko visokih vojnih službenika.

Izraelska vojska saopštava da su imenovanja izvršili ministar odbrane Joav Galant i načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi nakon "dugotrajnog procesa".

Uništen vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni pogodili su nekoliko pozicija Hezbolaha u južnom Libanu, saopštio je IDF.

Izraelski borbeni avioni uništili su vojni kompleks Hezbolaha u Markabi, gde je ranije danas primećen operativac Hezbolaha, saopštile su Izraelske odbambene snage (IDF).

U drugom napadu, IDF je gađao infrastrukturu Hezbolaha u oblasti Šebe.

 

Šolc i Netanijahu razgovarali o mogućem prekidu vatre, pomoći za Gazu

Nemački kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarali su telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući mogući prekid vatre, saopštila je nemačka vlada. Dvojica zvaničnika su razgovarala o naporima da se oslobode svi taoci koje drži Hamas i o prekidu vatre, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Nove racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno 15 Palestinaca

Najmanje 15 Palestinaca uhapšeno je tokom noći u izraelskim racijama širom okupirane Zapadne obale, saopštilo je Palestinsko društvo zatvorenika, javlja Vafa.

Među uhapšenima su bivši zatvrenici i jedna žena.

Broj poginulih Palestinaca porastao na 34.596

Najmanje 34.596 Palestinaca je poginulo, a 77.816 je povređeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U poslednja 24 sata poginulo je 28 osoba, a 51 je ranjena.

Izrael: Demonstranti blokirali auto-put, traže oslobađanje talaca od Hamasa

Demonstranti u Tel Avivu blokirali su danas auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koji su oteti u napadu te grupe na Izrael 7. oktobra prošle godine. Protest predvode porodice otetih, a u saopštenju demonstranata je poručeno da najavljena izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu u južnoj Gazi "znači napuštanje života talaca", prenosi Tajms of Izrael.

Blokiran auto put

Foto: Tanjug/AP

 

 

IDF: Pogođena lokacija sa koje su ispaljeni projektili ka izraelskoj vojsci

Izraelski borbeni avioni i artiljerijske snage pogodile su tunel i lansirni stub u centralnom delu Pojasa Gaze nakon što je nekoliko projektila ispaljeno na trupe koje deluju u toj oblasti, saopštila je vojska.

IDF navodi da u jučerašnjem minobacačkom napadu nije bilo povređenih.

Vud: Preuranjene akcije neće postići državnost palestinskog naroda

Sjedinjene Američke Države će glasati protiv palestinske kandidature za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je američki predstavnik na sastanku Generalne skupštine UN.

"Preuranjene akcije, ovde u Njujorku, čak ni uz najbolju volju, neće postići državnost palestinskog naroda... U izveštaju nije bilo jednoglasnosti među članovima prijemne komisije", naveo je Vud.

Nebenzja: Prijem Palestine u UN izjednačio bi pregovaračke pozicije sa Izraelom

Prijem Palestine u Ujedinjene nacije izjednačio bi početne pregovaračke pozicije palestinske strane sa Izraelom koji je postao punopravni član UN 1949. godine, izjavio je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Generalne skupštine UN.

Nebenzja je ukazao da palestinsko-izraelski sukob nema i ne može imati vojno rešenje, da se moraju prekinuti neprijateljstva i stvoriti određeni uslovi za postizanje primirja, prenele su RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading