grad
Foto: Alo/Prinstcreen/Facebook/Daniel Etienne Defaix

Francusku je u sredu zahvatilo jako nevreme praćeno gradom, koje je prouzrokovalo veliku štetu usevima. Vinogradi na severoistoku zemlje su maltene uništeni.

Lokalni mediji izveštavaju da se nevreme dogodilo za 1. maj, kada se nebo otvorilo. Ova situacija je prouzrokovala probleme sa letovima na aerodromima u Parizu, dok su u Burgundiji poljoprivredna zemljišta pretrpela ozbiljna oštećenja, prenose mediji. 

Na Zlatnoj obali, grad veličine loptice za golf padao je sa neba.Danijel Etijen Defaik, vinar i ugostitelj iz Šablija u Jonu, rekao je za BFMTV da je "istorijsko srce grada devastirano".

 

- Trotoari su bili preplavljeni kockama leda. Glavna ulica Šablija bila je puna kockica leda. Vinova loza je masakrirana. Pogođeno je 60 odsto naših vinograda - rekao je očajni Danijel.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se kako je grad nemilosrdno tukao.

Danijel kaže da je terasa njegovog restorana bila toliko prekrivena gradom da je izgledalo kao da pada sneg.

- Nismo mogli da vidimo travu ni puteve, kao na planinama kad napada deset centimetara snega - priča Danijel.

Grad moguć i u Srbiji?

- Trenutno preko nas prelazi oslabljeni front koji uslovljava uglavnom slabu kišu ponegde i pljuskove kiše sa grmljavinom.

Pre podne kiša uglavnom na zapadu i jugu Srbije a popodne i u ostalim krajevima. U popodnevnim časovima ne isključuju se lokalni pljuskovi kiše, ponegde i gradom praćeni grmljavinom - najavio je meteoerolog Ivan Ristić.

Kiša danas popodne u Beogradu počinje izmedju 16h-17h prema IRIE modelu, dodao je on.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading