Kijev
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Švajcarska je uverena da Rusija mora da bude uključena u ovaj proces, navodi se u saopštenju švajcarske vlade, preneo je Rojters.

Prema navodima švajcarske vlade, mirovni proces bez Rusije nije moguć. Švajcarska vlada je navela da je uvek pokazivala otvorenost prema Rusiji upućujući joj pozive, ali je primetila da je Moskva više puta podvlačila da nema interes da učestvuje na prvom samitu.

Ruski zvaničnici su ukazali na to da je Švajcarska usvojila sankcije EU protiv Moskve zbog njenog napada na Ukrajinu i ističu da stoga ona nema kredibilitet kao neutralni posrednik.

Švajcarska je u januaru saopštila da će biti domaćin mirovnog samita na zahtev predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.

Među pozvanim delegacijama su članovi G7, G20, grupe BRIKS, EU, međunarodne organizacije i dva verska predstavnika, saopštila je švajcarska vlada. Švajcarska vlada je ponovila da ima za cilj stvaranje okvira za postizanje trajnog mira u Ukrajini, kao i mapu puta za učešće Rusije u mirovnom procesu. Razgovori će biti održani od 15. do 16. juna u Burgenstoku, odmaralištu u kantonu Nidvalden kod Lucerna.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading