Brazil
Foto: Alo/Tanjug

Deset osoba je poginulo, dok se 21 osoba vodi kao nestala zbog poplava i klizišta koje su pogodile ove sedmice brazilsku državu Rio Grande do Sul. 

Kako pišu lokalni mediji, vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo da bude još gore. Na konferenciji za novinare, održanoj u sredu, guverner države Eduardo Leite je rekao da je razgovarao sa predsednikom Luizom Inacion Lulom da Silvom i zatražio od njega svu moguću pomoć. 

- Ovo je najgori trenutak, katastrofa u našoj istoriji. Apsolutno je nepojmljivo da se ovako nešto ozbiljno dešava. Nažalost, biće još gore - rekao je guverner.

Najveće razaranje u državi 

Prema guverneru, oluje su uzrokovale najveće razaranje u državi poslednjih godina, zbog čega je nekoliko gradova ostalo izolovano nakon što su se mostovi srušili, a ceste uništene usred poplava i klizišta.

Leite je proglasio obustavu nastave u celoj državi do kraja sedmice i naglasio da je od oružanih snaga zatražio punu podršku, kako bi pomogli u ovom trenutku, koji je kako je rekao "sličan suočavanju sa ratom".

Porast vodostaja reka i poplave, koje su pogodile 114 opština, dovele su do raseljavanja 3.400 osoba posle oluja. 

U izveštaju se takođe navodi da će poplave biti ozbiljne u slivovima mnogih reka, te da su moguće bujične poplave.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading