Ela Rik otkrila da ima tumor na mozgu
Foto: Printscreen/printscreen/facebook

Ela Pik (17) iz engleskog gradića Bostona okrivila je mamurluk kad joj se iznenada slošilo na letovanju u Grčkoj!

Devojka je otišla na more sa četiri prijateljice da proslave završetak fakultetske godine, međutim, život joj se u potpunosti promenio nakon što se vratila s putovanja i otišla na pregled. Lekari su otkrili da ima neizlečivi tumor na mozgu i još godinu dana života.

Tokom odlaska na odmor u junu prošle godine, kako Ela kaže, sve je bilo odlično. Međutim, primetila je posle nekoliko dana da se ne oseća bolesno, ali nešto joj je bilo čudno. Mislila je da je mamurna i više nije izlazila s prijateljicama ili pila. Sada, kad se svega priseća, kaže da joj je jasno da nije bila zdrava. Simptomi su se samo pogoršali kad se vratila kući, prenosi Dejli mejl.

Ela Rik otkrila da ima tumor na mozgu

printscreen/facebook

Ela Pik

- Nakon nedelju dana počele su jake migrene. Pritisak u stražnjem delu glave bio je strašan. Uvek sam patila od migrena, međutim, nikada u tolikoj meri. Levo oko mi je skrenulo prema sredini lica - kaže Ela koja je prvo otišla na pregled očiju.

Zabrinuti oftalmolozi su je odmah uputili u bolnicu. Tamo su joj lekari pronašli kvržicu na mozgu koja je kasnije bila dijagnostikovana kao difuzni gliom središnje linije - neizlečiv i neoperabilan rak zbog koga su joj prošlog jula dali procenu da joj je ostalo još 12 meseci života.

Brzorastući tumor, koji ima Ela, najčešće pogađa decu, ali može se pojaviti i kod odraslih. Pogađaju središnju liniju između dve polovine mozga i većina pacijenata nažalost premine za godinu dana od dijagnoze.

Najčešće uzrokuju probleme s ravnotežom i hodanjem, slabost u rukama i nogama, poteškoće u kontroli izraza lica i govoru, probleme s gutanjem i žvakanjem, dvostruki vid i probleme s kontrolisanjem pokreta očiju. Takođe mogu izazvati mučninu, umor, glavobolju...

Pik je nakon dijagnoze morala da odbije intervju za radno mesto kabinskog osoblja aviokompanije Britiš ervejza iako je to posao o kome je godinama sanjala. Navodi da se oseća "umrtvljeno" otkad je saznala dijagnozu i da se fokusira na stvaranje što više uspomena s prijateljima i porodicom u vremenu koje joj je preostalo.

- Još mi se ne čini stvarno, ali svi moji bližnji su zapravo pogođeni više nego ja. Ne mogu tačno reći koliko još vremena imam jer ne mogu na biopsiju zbog mesta gdje se tumor nalazi. Verovatno bi ostala paralizovana - objašnjava Pik.

Vratila se na posao kako bi nastavila da živi normalnoi bila na nekoliko putovanja s porodicom. Prošle godine je išla na šestonedeljnu radioterapiju u nadi da će usporiti rast tumora koji je ostao stabilan i nije se povećavao nakon lečenja.

- Uvek postoje različita ispitivanja s raznim lekovima. Spremna sam da probam bilo šta. Nikad ne očekuješ da će ti se ovako nešto dogoditi s 18 godina - rekla je Pik.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading