Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Direktor CIA stigao je u Kairo na razgovore o primirju između Izraela i Hamasa. Vođa Hamasa Ismail Hanije potvrdio je pozitivan duh grupe u proučavanju predloga o prekidu vatre.

Izrael je dao Hamasu rok od sedam dana da pristane na primirje, preteći da će u suprotnom započeti kopnenu ofanzivu na Rafu, gde se nalazi oko milion i po Palestinaca.

UN upozorava da bi operacija u Rafi mogla da preraste u pokolj. Huti prete da će proširiti napade na Sredozemno more.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Hamas: Svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela i kraj rata

Taher Nunu, zvaničnik Hamasa i savetnik vođe organizacije Ismaila Hanijea, rekao je da su počeli sastanci u Kairu sa egipatskim i katarskim posrednicima, navodeći da je stav Hamasa da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata, što su uslovi koje je Izrael prethodno odbio.

Naglasio je da  Hamas razmatra njihove predloge "sa punom ozbiljnošću i odgovornošću".

SAD garantuju Hamasu okončanje rata u Gazi

Sjedinjene Države garantuju Hamasu, preko Egipta i Katara kao posrednika, da će se sukob sa Izraelom biti trajno okončan nakon isteka sporazuma o privremenom primirju da bi se oslobodili taoci iz Pojasa Gaze, pišu izraelski mediji.

Izraelski zvaničnik: Ne pristajemo na sporazum koji podrazumeva povlačenje iz Gaze

Izraelski zvaničnik preneo je za tamošnje medije da Tel Aviv neće pristati na okončanje rata u Pojasu Gaze, niti će dozvoliti posrednicima u pregovorima da garantuju da će do toga doći. 

Zvaničnik je, piše Tajms ov Izrael, tako demantovao navode prema kojima je Izrael pristao na sporazum o primirju o oslobađanju talaca koji podrazumeva i okončanje rata u Pojasu Gaze.

Blinken: Netanjahuova politika održava stavove Izraelaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da ponašanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u sukobu sa Hamasom odražava stav "velike većine Izraelaca", piše Tajms ov Izrael.

"To je komplikovana vlada (premijera Netanjahua). Balansiranje unutar koalicije. Pogledajte njegovu politiku, to je nešto što on mora da uzme u obzir", rekao je Blinken, ponavljajući da isti pravac podržava i većina Izraelaca. 

Izrael šalje delegaciju u Kairo ako Hamas promeni pristup pregovorima

Izraelski izvori potvrdili su da će poslati delegaciju u Kairo na razgovore o primirju u Pojasu Gaze samo ukoliko vide zakoret Hamasa u pristupu prema izraelskom predlogu o oslobađanju talaca.

"Indikacije o promeni odnosa prema našem predlogu o oslobađanju talaca, bio bi signal da pošaljemo delegaciju", rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi Tajms ov Izrael. 

Postavka u hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu pre službe u okviru obreda silaska Blagodatnog ognja

 

 

Egipatski mediji: Primetan napredak u pregovorima Hamasa i Izraela

U pregovorima između Izraela i militantne grupe Hamas o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, dve strane su postigle dogovor o mnogim ranije spornim pitanjima, pišu egipatski mediji. Navodi se da postoji "primetan napredak" u pregovorima u egipatskoj prestonici Kairu gde trenutno Hamas vodi razgovor o postojećim predlozima sa posrednicima, delegacijama iz Egipta i Katara, prenosi Tajms of Izrael.

,U vesti egipatskog medija Al Kahera njuz dodaje se i izjava anonimnog visokog zvaničnika Izraela koji ističe da ta zemlja neće pristati na prestanak rata, ni u slučaju puštanja talaca. Hamas je ranije pozivao više puta na potpuni prekid rata i povlačenje svih izraelskih trupa iz Gaze, dok je Izrael insistirao da će uništiti militantnu grupu.

Izrael

Tanjug

 

 

Blinken: Za Hamas prekid vatre prost izbor, nejasni motivi vođstva

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je za militantnu grupu Hamas primirje sa Izraelom prost izbor, ali da motivi njenih vođa i dalje nisu jasni. Blinken je ocenio da je, ako ta grupa "tvrdi da predstavlja" palestinski narod, njena je odluka o prekidu vatre prosta, prenosi Tajms of Izrael. "Ali možda se nešto drugo događa i imaćemo bolju sliku o tome u predstojećim danima", dodao je Blinken.

On je dodao postoje poteškoće u pregovorima sa Hamasom, u kojima su delegacije Katara i Egipta posrednici, jer ne vode razgovore sa pravim vođama te grupe. "Vođe Hamasa s kojima smo direktno u kontaktu, naravno žive izvan Gaze. Konačni odlučioci su ljudi koji su zapravo u Gazi i sa kojima niko od nas nema direktan kontakt", pojasnio je Blinken. Libanski dnevnik "Al-Akbar" objavio je u sredu navodni tekst ponude za primirje predstavljen Hamasu krajem prošle nedelje.

Prva faza sporazuma, koja bi trajala 40 dana, uključivala bi postepeno povlačenje izraelskih trupa iz delova Pojasa Gaze da bi se omogućilo kretanje humanitarne pomoći i povratak civila u njihove domove. Sporazum predviđa da 500 kamiona, uključujući 50 kamiona sa gorivom, svaki dan ulazi u Pojas Gaze sa zalihama koje bi trebalo da donesu oporavak enklave.

Izraelski zvaničnik: Nema kraja rata u Gazi ni nakon oslobađanja talaca

Zvaničnik izraelske vlade blizak trenutnim pregovorima o oslobađanju talaca odbacio je danas izveštaje pojedinih arapskih medija koji tvrde da su SAD garantovale Izraelu da će povući sve trupe iz Gaze po završetku trofaznog sporazuma o prekidu vatre.

"Nasuprot tim izveštajima, Izrael ni pod kakvim okolnostima neće pristati na kraj rata kao deo sporazuma o oslobađanju naših talaca", rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Tajms of Izrael. Izrael je više puta odbacio završetak rata u Gazi kao uslov za sporazum o oslobađanju talaca, sve dok se ne uništi palestinski militantni Hamas.

SZO: Kopneni napad na Rafu doveo bi do krvoprolića

Izraelski kopneni napad na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gde humanitarne grupe procenjuju da se sklonilo 1,2 miliona Palestinaca, mogao bi da se završi "krvoprolićem", upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da ima "strašne posledice". „SZO je duboko zabrinuta da bi vojna operacija punog obima u Rafi mogla da dovede do krvoprolića i dodatno oslabi već loš zdravstveni sistem“, napisao je Tedros. U saopštenju SZO se kaže da bi upad u Rafu značajno povećao smrtnost i morbiditet, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski ambasador u Švedskoj osudio paljenje Kurana u Malmeu

Izraelski ambasador u Švedskooj Ziv Nevo Kulman osudio je danas paljenje Kurana u Malmeu. Dve osobe su danas spalile Kuran u Malmeu, a jedna od njih je bila obmotana u izraelsku zastavu, preneo je Tajms of Izrael.

"Spaljivanje svete knjige, Kurana, dok se maše izraelskom zastavom je ružan čin nepoštovanja, ne samo prema 20 odsto izraelskih državljanja koji su muslimanske veroispovesti, već i protiv vrednosti kao što su tolerancija i obostrano poštovanje. Osuđujem ovaj kukavički čin najsnažnije. Malme treba da bude ujedinjen muzikom naredne nedelje zbog Evrovizije", naveo je Kulman na platformi X (Tviter).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading