Dete odvajaju od ubijene majke
Foto: Printscreen/Printscreen/Twitter/@leParrainRDC

Najmanje 12 ljudi, uključujući decu, izgubilo je živote u eksplozijama bombi koje su ostavile razorne posledice na dva kampa za raseljena lica na istoku Demokratske Republike Kongo.

Ova strašna vest je potvrđena od strane vladinih zvaničnika, Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija koje pružaju pomoć, prenosi 24sedam.rs.

Uznemirujuć video možete pogledati OVDE.

Do eksplozija je došlo u petak uveče, kada su pogođeni kampovi u Lak Vertu i Mugungi, nedaleko od grada Goma, koji je glavni grad provincije Severni Kivu. U saopštenju UN-a istaknuto je da su ovi napadi na civilne centre čistog humanitarnog značaja duboko narušili osnovna ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo i da mogu predstavljati ratni zločin.

U jednom od snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama može se videti potresan prizor gde uplakano dete odvezuju od mrtve majke koja ga je nosila na leđima, dok se u drugom može videti isto dete koje i dalje plače i koje nosi muškarac koji traži mesto da se skloni dok odjekuju eksplozije.

Nadležne vojne i političke institucije, uključujući vojsku Konga i Sjedinjene Američke Države, optužile su vojsku susedne Ruande i pobunjeničku grupu M23 za organizaciju ovih napada, navodeći da je cilj kontrola nad rudnicima i mineralnim resursima. Ipak, grupa M23 negira umešanost, kako prenosi Al Džazira.

Napadi su, prema rečima portparola vojske DRK, tretirani kao odmazda za prethodne akcije Konga protiv položaja ruandske vojske, što je rezultiralo uništenjem oružja i municije. Ova spirala nasilja i osvete intenzivira se u regionu, primoravajući stotine hiljada civila da beže iz svojih domova ka Gomi, koja je smeštena između jezera Kivu i granice sa Ruandom.

Posledice ovih napada osećaju se i u humanitarnom aspektu. Organizacija Save The Children izvestila je da su granate pale u blizini prometne pijace, povredivši desetine ljudi, pretežno žena i dece, dok tačan broj žrtava ostaje nepoznat.

Predsednik Konga Feliks Čisekedi, koji je bio van zemlje u trenutku napada, doneo je odluku o hitnom povratku nakon saznanja o tragičnim događajima.

Napadi su se desili neposredno nakon što je militantna grupa zauzela grad Rubaja, poznat po rudnicima tantala, ključnog minerala za proizvodnju pametnih telefona. Međunarodna zajednica je osudila ovaj napad i istakla neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država.

Oko šest miliona ljudi je ubijeno od izbijanja nasilja 1996. godine, a sedam miliona je raseljeno, od kojih mnogi nemaju pristup pomoći.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Danka je nestala pre tačno mesec dana, a potraga za njenim telom i dalje traje! #fypシ #fypシ゚viral #srbija #dankailić💔 #dankailić #alo #alodnevnenovine #alonovine ♬ Action Music(853437) - Pavel

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading