POZNATI AMERIKANAC OTKRIVA PAKLENI "PLAN CIA U BLIZINI GRANICA RUSIJE": Sve je već poznato!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je rekao bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.

- (Nemiri u Gruziji) će nastaviti da eskaliraju. Nasilje će se nastaviti tokom leta i jeseni. Ideja je da se partija Gruzijski san dovede do kolapsa, kako bi na izborima u oktobru pobedili  provokatori CIA. Sada bukvalno uživo gledamo državni udar koji CIA pokušava da izvede - smatra Riter.

Kako je primetio Riter, policija u ovom slučaju postupa oprezno, ali ih i dalje napada. To bi moglo dovesti do eskalacije sukoba, predviđa on.

Prema rečima bivšeg američkog obaveštajca, CIA sanja da sprovede isti scenario u Moskvi.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u glavnom gradu zemlje počeli masovni mitinzi koje je policija morala da rastera. Vlasti su kasnije povukle dokument.

Dana 3. aprila 2024, vladajuća partija Gruzijski san ponovo je predstavila kontroverzni zakon pod nazivom „O transparentnosti stranog uticaja“. Objasnili su da se sada umesto termina „agent stranog uticaja” u tekstu koristi reč „organizacija koja ostvaruje interese strane sile”, a da je ostatak sadržaja ostao isti. Parlament ga je 1. maja usvojio u drugom čitanju.

Nakon toga, protesti u Tbilisiju su nastavljeni. Prema opoziciji, zakon je analogan ruskom. Zauzvrat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsećajući da su SAD prva zemlja koja je smislila sistem za borbu protiv stranih agenata, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading