Natali Sju
Foto: Printscreen/Printscreen

Ono što je sve prisutne iznenadilo jeste da ona nije bolovala od tipičnog karcinoma pluća, već je bolest krenula od mladeža koji je uklonila pre pet godina. Naime, ona je 2017. godine posetila dermatologa zbog sumnjivog mladeža na vratu, za koju je kasnije utvrđeno da je melanom, odnosno rak kože. Testovi su pokazali da se bolest nije proširila, uklonila je mladež i nastavila sa životom.

U međuvremenu je rodila sina i proširila posao. Kada je videla izraz na licu radiologa dok joj je skenirao pluća, znala je da je nešto ozbiljno. Naknadna biopsija je otkrila da je bolest dostigla četvrti stadijum, a njoj je rečeno da su njene šanse za život narednih pet godina samo 30 odsto.

- Srce mi je stalo, pitao sam doktora da li ću da umrem, a on mi je odgovorio: "Ne znam". Ceo moj svet se srušio u trenu, rekla je Sju.

 

 

Pozvala je porodicu da im saopšti vesti neposredno pre porodičnog putovanja u Meksiko. Iako su je pozivali da otkaže putovanje, bila je odlučna da ode na godišnji jer se plašila da će joj to biti poslednje putovanje. Kada su se vratili sa putovanja, Sju se suočila sa osam meseci imunoterapije i hemoterapije.

- Toliko me je bolelo dok sam ležala na kauču da nisam mogla da funkcionišem bez uzimanja neke vrste ibuprofena svaka četiri sata - tvrdi Sju.

Posle poslednjeg ciklusa hemoterapije, dobila je žuticu zbog otkazivanja jetre. Nekoliko meseci je bila primorana da prima visoke doze steroida. Bolest kozmetičarke, za koju je verovala da je samo prehlada, počela je 2022. godine sa simptomima kao što su kašalj i bol u grlu, a često je pila vodu da utaži nenormalnu žeđ.

Povremeno je imala temperaturu, ali je sve pripisivala tome što je njen sin bio izložen klicama u školi. Poslednja u nizu „prehlada” uopšte nije prolazila, toliko je intenzivno kašljala da je zbog napada kašlja morala da se kloni klijenata u salonu.

U februaru 2023. saznala je srećnu vest. Posle 276 dana, četiri runde imunoterapije i hospitalizacije zbog otkazivanja jetre, izlečena je od raka.

- Ja sam uradila to. Pobedila sam rak u četvrtoj fazi - napisala je na Instagramu.

Melanom je oblik raka kože koji je ređi od drugih vrsta, ali opasniji. U tri odsto slučajeva primarni izvor bolesti je nepoznat. Američko udruženje za rak procenjuje da će 2024. godine 100.600 ljudi dobiti istu dijagnozu, što će činiti pet odsto svih novih karcinoma. Prema njihovoj proceni, od melanoma će umreti 8.300 ljudi, što će činiti 1,4 odsto smrti od raka.

Rizik od dobijanja raka je oko tri odsto, odnosno jedna od 33 osobe. Stope novih melanoma variraju među ljudima mlađim od 50 godina, stabilne su među ženama i opadale su za oko jedan procenat godišnje među muškarcima od ranih 2000-ih. Petogodišnja stopa preživljavanja je 94 posto, ali pada na 35 posto za melanome koji su se proširili.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading