Si Đinping
Foto: EPA/EPA-EFE/Michel Euler

U pratnji Sija su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

Iz Pekinga je ranije najavljeno da će kineski predsednik tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Kako prenosi Rojters, tokom posete Parizu, francuski predsednik Emanuel Makron pokušaće da se dogovori sa kineskim predsednikom oko smanjenja trgovinskog disbalansa i da utiče na njega da iskoristi svoj uticaj na Rusiju u vezi s ratom u Ukrajini.

"Nijedan cilj neće biti lako ostvariv tokom Si Đinpingovog dvodnevnog boravka u Francuskoj i u vreme rastućih trgovinskih tenzija između Evrope i Kine", prenosi Rojters.

Kako piše Kineski međunarodni radio, ova poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Rojters podseća i da Francuska podržava istragu Evropske unije o izvozu električnih vozila iz Kine, kao i da je u januaru Peking pokrenuo istragu o uvozu brendija, koji se uglavnom proizvodi u Francuskoj, što se smatra protivmerom na rastući broj evropskih istraga.

"Moramo nastaviti da vršimo pritisak na kineske vlasti da nam daju više garancija u vezi sa trgovinskim pitanjima", izjavio je pred Sijevu posetu jedan neimenovani zvaničnik Jelisejske palate, prenosi Politika.

Sijevi sastanci u Parizu uključivaće razgovore sa Makronom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a kako navodi britanska agencija, podele unutar Evropske unije, posebno između Francuske i Nemačke, potkopavaju kapacitet da se izvrši uticaj na Kinu.

Si Đinping će posle Francuske, tačnije 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je ranije iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading