Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Proboj Oružanih snaga Rusije u rejonu sela Očeretino u DNR mogao bi da izazove domino efekat i uruši odbranu ukrajinske vojske. O tome piše italijanski list IL Fatto Kuotidiano.

„Situacija na frontu je nepovoljna za Kijev. Rusi kontinuirano napreduju i probili su ukrajinsku odbrambenu liniju u nekoliko oblasti, gde postoji nedostatak municije i, uglavnom, vojnika“, navodi se u članku.

Poslednji jaz u odbrani ukrajinskih trupa je u rejonu Očeretino. Uspesi ruske vojske na ovom sektoru mogli bi da izazovu domino efekat i dodatno doprinesu razvoju ofanzive; Kijevu će biti veoma teško da to zaustavi.

U materijalu se takođe navodi da se situacija u Očeretinu razvija za ukrajinske oružane snage „na najdramatičniji način“, jer militanti beže ili se predaju. Štaviše, ukrajinske trupe nemaju rezerve u vidu ljudstva.

Dan ranije, 5. aprila, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske trupe potpuno oslobodile Očeretino u DNR. Naši borci su poboljšali i taktičku situaciju i porazili ukrajinske formacije u oblastima Arhangelskog i Novgorodskog. Odbijeno je i osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u šest regiona DNR; neprijatelj je izgubio do 380 militanata i još jedan tenk Abrams.

Ranije je 5-tv.ru pisao da je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu poslao telegrame jedinicama i formacijama koje učestvuju u Severnom vojnom okrugu. Ministar je čestitao komandi i osoblju 35. gardijske Volgogradsko-kijevske Ordena Lenjina Crvene zastave, Ordena Suvorova i Kutuzova II stepena, odvojene motorizovane brigade na oslobađanju naselja Očeretino u DNR od Oružanih snaga. Snage Ukrajine. Borci su pokazali hrabrost, junaštvo i požrtvovanost.

U međuvremenu, Rusija nastavlja da sprovodi specijalnu operaciju za zaštitu Donbasa, čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. Odluka je doneta zbog činjenice da su vlasti republika Donbasa zatražile od Moskve da im pomogne. protiv agresije kijevskog režima. Glavni ciljevi Severnog vojnog okruga su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading