Si Đinping
Foto: EPA/EPA-EFE/Michel Euler

"Istorija je najbolji učitelj. Današnji svet, daleko od toga da je miran, ponovo se suočava sa višestrukim rizicima. Sa Francuskom, nameravamo da podržavamo duh koji upravlja uspostavljanjem naših diplomatskih odnosa kako bismo stalno unapredili kinesko-francusko sveobuhvatno strateško partnerstvo i dali novi doprinos jačanju saradnje u svetu", naveo je Si u tekstu na početku posete Francuskoj, prenosi Tanjug.

On je naglasio da Kina razume posledice ukrajinske krize na narod Evrope, ali napominjući da Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu, niti je strana ili učesnik u sukobu.

Prema njegovim rečima, Kina je uvek imala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rešenja i pozivala na poštovanje ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja i uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige različitih strana. Dodaje i da je Peking insistirao na imperativu da se ne koristiti nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat.

"Što duže kriza traje, Evropa i svet više pate. Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i nameravamo da radimo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rešavanje krize", istakao je predsednik Kine.

On je naveo da zabrinutost izaziva i palestinsko-izraelski sukob i da je rešenje stvaranje nezavisne palestinske države.

"Kao što je istorija u više navrata pokazala, stalne nestabilnosti se suštinski objašnjavaju nedostatkom efektivne implementacije rezolucija Ujedinjenih nacija... i devijacijom bliskoistočnog mirovnog procesa. Kina i Francuska dele širok konsenzus o palestinsko-izraelskom pitanju. Moramo ojačati našu saradnju kako bismo doprineli povratku mira na Bliski istok", upozorio je predsednik Kine.

Podsetio je da od osnivanja pre više od 70 godina, Nova Kina nikada nije započela rat niti zauzela ni jedan centimetar stranog zemljišta i jedina je zemlja na svetu koja je svoju posvećenost mirnom razvoju unela u svoj Ustav i da je jedina velika nuklearna sila koja se obavezala da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

U autorskom tekstu Si je istakao da se Kina pridržava pet principa miroljubive koegzistencije: međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, međusobnog nemešanja u unutrašnje stvari, jednakosti i uzajamne koristi i mirne koegzistencije.

Dodao je da za Kineze, Francuska ima jedinstven šarm.

"To je rodno mesto mnogih velikih filozofa, pisaca i umetnika koji su inspirisali čovečanstvo. Pre više od 150 godina, Francuzi su učestvovali u razvoju brodogradnje u Fudžijanu i osnivanju Fudžijanske pomorske škole. Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je primila stipendiste kineske vlade pre nego što je na svom tlu, pre jednog veka, primila mlade kineske studente, od kojih su neki dali izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Nove Kine" napisao je kineski lider i dodao da je Francuska prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa Novom Kinom na nivou ambasadora.

Tekst za francuski list, Si je završio citirajući kineskog filozofa Konfučija: "Mudri neguju harmoniju u različitostima i stoje na zlatnoj sredini ne naginjući se ni na jednu ni na drugu stranu" i francuskog književnika Romena Rolana: "Ne morate više da razmišljate svojom glavom, dozvolite sebi da budete vođeni...", ocenjujući da su Francuska i Kina na novoj istorijskoj raskrsnici i novoj polaznoj tački.

"Na nama je da radimo zajedno kako bi kinesko-francuski odnosi postigli veći uspeh u korist naše dve zemlje i celog sveta", zaključio je predsednik Kine.

Si će se danas u okviru državne posete Francuskoj sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je juče doputovao u Pariz, a iz Pekinga je ranije najavljeno da će tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku. Ovo je prva poseta lidera Kine Evropi u poslednjih pet godina.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading