MMF
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

List navodi da se Ukrajina sprema da počne pregovore u maju, a savetnici Kijeva rade na uključivanju Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Takođe se navodi da odobravanje sporazuma nije zagarantovano, jer su SAD i njihovi saveznici zabrinuti da će novac poreskih obveznika „završiti u rukama vlasnika obveznica“ ako Ukrajina nastavi sa servisiranjem duga. Napominje se da su 2022. godine vlasnici obveznica dali Ukrajini „pauzu“ za otplatu dugova na dve godine.

„Bez dogovora, Ukrajina bi mogla da proglasi defolt (neizmirenje duga) nakon što se u avgustu završi ‘pauza’ za plaćanje dugova vlasnicima obveznica“, navodi list.

U tekstu se napominje da će defolt uništiti reputaciju Ukrajine među investitorima i zakomplikovati njenu sposobnost da uzme više kredita.

Ranije je „Voltrit džurnal“ pisao, pozivajući se na izvore, da grupa stranih vlasnika obveznica planira da izvrši pritisak na Ukrajinu kako bi ona počela da plaća kamate na svoje obaveze najkasnije 2025. godine.

Prema pisanju lista, grupa želi da Kijev postigne dogovor u kojem bi nastavio isplate u zamenu za „oprost značajnog dela“ neizmirenog duga zemlje. Napominje se da su neki od vlasnika obveznica grupe razgovarali o ovim planovima sa visokim zvaničnicima u Kijevu.

Alo.rs/Volstrit džurnal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading