Kijev
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ambasador Najdžel Kejsi pozvan je u ministarstvo nakon napomene britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona Rojtersu da Ukrajina ima pravo da koristi rakete dugog dometa koje je poslala Velika Britanija za napad duboko u Rusiji.

„Kejsi je upozoren da odgovor na ukrajinske udare korišćenjem britanskog oružja na ruskoj teritoriji mogu biti bilo koji britanski vojni objekti i oprema na teritoriji Ukrajine i šire“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka.

SAD i njihovi saveznici su ranije kvalifikovali svoje isporuke oružja dugog dometa Kijevu rekavši da se ono može koristiti samo na teritorijama za koje Ukrajina tvrdi da su svoje – Krim, Narodne Republike Donjeck i Lugansk, i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Kameronove izjave o suprotnom „de fakto priznaju njegovu zemlju kao stranu u sukobu“.

Dejvid Kameron

Profimedia

 

 

Rusija shvata Kameronove komentare kao „dokaz ozbiljne eskalacije i potvrdu sve većeg učešća Londona u vojnim operacijama na strani Kijeva“, dodalo je ministarstvo.

Kejsi je pozvan da „razmisli o neizbežnim katastrofalnim posledicama takvih neprijateljskih koraka iz Londona i da odmah na najodlučniji i najnedvosmisleniji način opovrgne ratoborne provokativne izjave šefa Forin ofisa”.

Ranije tokom dana, rusko Ministarstvo odbrane najavilo je vežbu testiranja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja.

Predsednik Vladimir Putin naredio je vežbe nakon „provokativnih izjava i pretnji” zapadnih zvaničnika, saopštila je vojska.

Moskva se nada da će vežbe „rashladiti „vruće glave“ u zapadnim prestonicama i pomoći im da shvate moguće katastrofalne posledice strateških rizika koje stvaraju“, kao i da će ih „sprečiti da pomognu kijevskom režimu u njegovim terorističkim akcijama i da budu uvučeni u direktnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom“, navodi se u naknadnom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U Ministarstvo spoljnih poslova pozvan je i francuski ambasador Pjer Levi, a Moskva još nije saopštila detalje sastanka.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading