Izrael ušao u rafu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Izraelski tenkovi i trupe stigli su na 200 metara od granice sa Egiptom. Preuzeli su kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa. Žestoko su bombardovali istočni deo grada i uništili više od 150 meta Hamasa. Tvrde da je to operacija ograničenog obima i da će se povući čim je završe.

Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza "na ivici gladi".

Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju, koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu, kao i objekte pod zaštitom međunarodnog prava. 

Tvrdi da je pristao na sve zahteve Izraela u sporazumu o prekidu vatre, ali da je Tel Aviv uprkos tome pokrenuo operaciju na Rafu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je saopštio da je predlog egipatskih i katarskih posrednika daleko od izraelskih zahteva, ali je poslalo pregovarače u Kairo. 

Oglasio se potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i poručio da je Izrael sprovođenjem kopnene ofanzive u gradu Rafa na jugu Gaze počinio još jedan ratni zločin. 

Nemačka poručuje da se ne sme dozvoliti da milion i po ljudi jednostavno nestane. Egipat ocenjuje da napad na Rafu ugrožava mirovne pregovore, dok Sjedinjene Američke Države veruju da je moguće da se zaraćene strane dogovore.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Erdan: Izraelska vlada razočarana zbog odluke SAD o obustavi isporuka municije

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu.

"To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća," rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Direktor CIA stigao u Izrael na sastanak sa Netanjahuom

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao je u Izrael na sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. 

Ostin: Predsednik SAD odlučio da se zaustavi isporuka municije Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

"Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael", rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom".

VOĐA HAMASA SE SAKRIO POD ZEMLJU KAO KRTICA, OD TAOCA NAPRAVIO LJUDSKI ŠTIT! Glava mu ucenjena na skoro pola miliona dolara!

Vođa Hamasa Jahja Sinvar krije se duboko pod zemljom ispod Gaze okružen taocima koje koristi kao ljudski štit! Kako prenosi "Foks njuz", Izrael je glavu vođe Hamasa Jahje Sinvara ucenio na 400.000 dolara.

Lekari bez granica pozvali Izrael da prestane s napadima na Rafu

Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.

''Tokom sedam meseci bili smo svedoci neselektivnog ubijanja civila, napada na humanitarne radnike – uključujući naše osoblje – uništavanja medicinskih objekata i opstrukcije pomoći za spasavanje života. Ne možemo zamisliti šta bi dalja eskalacija ovog sukoba značila za ljude koji su već toliko propatili u ovom ratu bez pravila'', napisala je Benoa na svom nalogu na mreži Iks.

AP:SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu pre ofanzive na Rafu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading