RAT RUSIJE I NATO-a? Američki mediji objavili saznanja CIA
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Koflerova ukazuje na propagandu koju politički establišment Vašingtona već duže vreme plasira američkom narodu, ubeđujući ih da će „ruski predsednik marširati Evropom i zemljama NATO-a, poput Poljske i baltičkih država“, ukoliko ne prestanu ulagati u Kijev.

Kao neko ko je godinama radio kao obaveštajac CIA, ona ističe da nije bilo nikakvih obaveštajnih podataka koji sugerišu da Putin ima ovakve planove za Evropu.

„Imali smo mnoge scenarije simulirajući rat između Rusije, SAD i NATO-a, i ni u jednom Putin nije napao zemlje saveza, koje nije smatrao delom svoje strateške tampon zone“, rekla je ona.

Koflerova smatra da je cilj Specijalne vojne operacije da spreči ulazak Ukrajine u NATO, i da nijedan pametan vojskovođa ne bi dozvolio da se neprijateljski savez naseli duž više od hiljadu i po kilometara ruske granice.

Navodeći razloge zbog kojih Putin nikada ne bi napao nijednu članicu NATO-a, ona tvrdi da kao neko ko je imao pristup najosetljivijim podacima i proučavao Putinovo razmišljanje i rusku ratnu doktrinu, može reći „da je Putin potpuno racionalan“.

„Putin nikada nije skrivao ciljeve u Ukrajini, kao ni u drugim bivšim sovjetskim državama, poput Belorusije, Moldavije i Gruzije. U svakom javnom govoru ili zvaničnom saopštenju, jasno je isticao da bi prijem bivših sovjetskih država, uključujući Ukrajinu, u NATO bio prelazak ruskih crvenih linija“, kaže ona.

Dodaje da nijedan obaveštajni izveštaj, uključujući i onaj iz 2024. godine, ne sugeriše da Putin ima nameru da napadne nijednu članicu NATO-a, niti se takve namere naslućuju u zvaničnim saopštenjima Kremlja i njegovim javnim obraćanjima.

Svesno otkrivanje tajnih podataka

Koflerova ukazuje da obaveštajne agencije poslednjih nekoliko godina plasiraju samo one tajne informacije koje služe posebnim političkim namerama, i to posredstvom medija poput „Vašington posta“ i „Njujork tajmsa“.

„Procena američkih obaveštajnih službi je u suprotnosti sa narativom Vašingtonskog establišmenta da bi Putin izvršio invaziju na članicu NATO-a. To bi pokrenulo Član 5 kolektivne odbrane poznat kao Član iz Osnivačkog ugovora NATO-a. Dakle, invazija na zemlju NATO nije deo Putinovog dnevnog reda“, poručuje Koflerova.

Ako elite u Vašingtonu žele da nastave da finansiraju još jedan beskrajni sukob dok inflacija besni u SAD, trebalo bi da nađu logičnije objašnjenje, zaključila je ona.

Poslednjih godina Rusija je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Blok širi inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga alijanse u Evropi.

Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Moskva ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading