Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

"Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzme u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael", rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom", prenosi Rojters.

SAD

Maya Alleruzzo (STF)

 

Administracija američkog predsednika obustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu, zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

"Kako je delovalo da se izraelski lideri približavaju odluci prošlog meseca o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo da razmatramo predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi moglo biti upotrebljeno u Rafi", rekao je taj zvaničnik.

Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska militantna grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading