Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Posle zauzimanja prelaza Rafa na granici sa Egiptom, izraelska vojska napada ciljeve Hamasa u istočnom delu grada.

"Lekari bez granica" upozoravaju na rizik da se Rafa, gde je više od 1,5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, pretvori u groblje.

Izrael je otvorio prelaz Kerem Šalom na granici sa Pojasom Gaze, a kamioni koji iz Egipta donose pomoć prolaze bezbednosne inspekcije.

Palestinski medicinski timovi pronašli su treću masovnu grobnicu unutar bolnice El Šifa u gradu Gaza, a otkriveno je 49 tela.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelske odluke da izvede kopnenu ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

Reagovao je ambasador Izraela u UN i poručio da je takva odluka SAD "veoma razočaravajuća".

I dalje se vode pregovori o prekidu vatre u Kairu, ali za sada nema konkretnih pomaka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

IZRAELCIMA PAO MORAL, OVOM POTEZU AMERIKE SE NISU NADALI! Zapad im NE DA oružje za ubijanje!

Visoki izraelski zvaničnici upozorili su svoje američke kolege da bi odluka Bajednove administracije da pauzira neke isporuke oružja Izraelu mogla ugroziti tekuće pregovore o oslobađanju talaca.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu.

"To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća," rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Tramp: Bajden na strani Hamasa, vodi svet u Treći svetski rat

Bivši američki predsednik i sadašnji predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp kritikikovao je aktuelnog šefa države Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena zbog njegovog uslovljavanja isporuke američkog oružja Izraelu.

"Bajden je na strani ovih terorista (misleći na Hamas) i svet vodi u Treći svetski rat, baš kao što je stao na stranu radikalnih mafijaša koji preuzimaju naše fakultetske kampuse, jer ih njegovi donatori finansiraju", naveo je Tramp.

Sirijska PVO oborila izraelske projektile iznad Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je izraelske projektile ispaljene sa okupirane Golanske visoravni na severu Izraela prema predgrađu Damaska koji su ciljali jednu zgradu, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Vojni izvor rekao je za agenciju Sana da je sirijska PVO oborila pojedine od izraelskih projektila i da je pričinjena manja materijalna šteta, prenela je Al džazira.

Rojters: Huti pogodili dva broda u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu

Jemenski Huti tvrde da su pogodili dva broda u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu koristeći balističke rakete i dronove, prenosi Rojters.

Direktor CIA ponovo u Kairu na pregovorima o prekidu vatre

Direktor CIA Vilijam Barns vratio se u Kairo nakon što je u Izraelu završio razgovore sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U egipatskoj prestonici u toku su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze

UN: 109 Palestinaca poginulo, 296 ranjeno u Pojasu Gaze od ponedeljka do srede

Najmanje 109 Palestinaca je ubijeno, a 296 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze između ponedeljka i srede popodne, uključujući žene i decu koji su poginuli u napadima na stambene kuće u Rafi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), na osnovu podataka koje je dobila od Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

UNOCHA navodi da su 32 osobe ubijene u šest izaraelskih napada na Rafu, uključujući 11 dece i osam žena. Devet osoba, uključujući četvoro dece i dve žene, ubijeni su u izraelskom napadu na izbeglički kamp jugoistočno od Rafe.

Bajden: Zbog smrti civila ne snabdevamo Izrael bombama

Američki predsednik Džo Bajden rekao je za Si-En-En da sarađuje sa arapskim državama koje žele da obnove Pojas Gaze i pomognu utranziciji na rešenje koje bi podrazumevalo dve države, nakon rata između Hamasa i Izraela.

Bajden je rekao da su SAD prestale da snabdevaju Izrael bombama zbog smrti civila.

"Civili su ubijeni u Gazi u napadima tim bombama, ali i u drugim udarima u naseljenim centrima", rekao je Bajden za Si-En-En.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading