U UKRAJINI GRMI UZBUNA ZA VAZDUŠNI NAPAD! Šojgu "Rusija nije ni ispalila toliko raketa" (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Borbe se i dalje vode za Bahmut. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom isporuke desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, a britanski premijer Riši Sunak stotine dronova dugog dometa, tehniku i rakete.

Jurišne grupe Zapadnog vojnog okruga zauzele su Masjutovku kod Dvurečnoja u pravcu Kupjanska. Samo selo se nalazi u niziji i pretvoreno je u ruševine, ali se VSU ukopao u njih i na obližnje visove sa druge strane reke Oskol, kontrolišući niziju artiljerijskom i mitraljeskom vatrom.

Trideset jedan tenk M1 abrams stigao je u Nemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima, saopštio je Pentagon. Očekuje se da će program obuke trajati nekoliko meseci, kao i da će tenkovi biti poslati u Ukrajinu na jesen.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je podiglo borbeni avion da bi zaustavilo francuske i nemačke letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor, dok je Bela kuća navela da je sve više naznaka da Moskva i Iran proširuju "odbrambeno partnerstvo".

Šef humanitarne pomoći UN Martin Grifits naveo je da će Ujedinjene nacije narednih dana nastaviti da rade na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ali i da pozivaju sve strane da ispunjavaju obaveze.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 447. dan rata u Ukrajini

Uništavanje ukrajinskog oklopnog transportera (VIDEO)

23.05

 

 

UPRAVO SAOPŠTENO IZ KABINETA ZELENSKOG

22.40 - Ukrajina nema dovoljno vojne opreme za kontraofanzivu!

Celu vest pročitajt OVDE.

Udari ruske mornarice: U Ukrajini grmi uzbuna za vazdušni napad

22.35 -Ukrajinske vlasti traže od stanovništva da ne ignorišu alarm.

 

 

UN: Nastavljaju se konsultacije

22.24 - Konsultacije sa zainteresovanim stranama za produženje sporazuma o žitu su u toku na različitim nivoima, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stiven Dižarik na današnjem brifingu.

"Kontakti se odvijaju na različitim nivoima. Očigledno su u delikatnoj fazi. Generalni sekretar je u toku sa situacijom. Razgovarao je sa Martinom Grifitsom i drugima", rekao je Dižarik, prenosi TASS.

"RUSIJA NIJE NI ISPALILA TOLIKO RAKETA"

21.37 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prokomentarisao je za Sputnjik tvrdnje ukrajinskih vlasti da je PVO navodno tokom protekle noći iznad Кijeva oborila „svih šest ispaljenih ‘Кindžala’ ". Rusija nije ni ispalila toliko "Кindžala" koliko oni svaki put tvrde da su oborili, rekao je Šojgu.

 "Broj tih presretanja sa ukrajinske strane je tri puta veći nego što mi ispaljujemo“, rekao je Šojgu.

 „Greše i po pitanju tipa raketa. Zato i ne pogađaju“, dodao je on.

 

 

Mapa napredovanja Vagnerovih jurišnih odreda (VIDEO)

21.00 -

"FSB zaustavila osam diverzantsko-izviđačkih grupa"

20.34 - FSB je zaustavila aktivnosti osam diverzantsko-izviđačkih grupa (DRG) u Sverdlovskoj i Tjumenskoj oblasti od 2022. godine, pokrenuto je 13 krivičnih predmeta, izjavila je predstavnica FSB u Sverdlovskoj oblasti Alina Кazanceva.

 

 

Artiljerija Oružanih snaga RF kritično je oštetila most kod Makejevke (VIDEO)

19.45 -

 

 

 

Otkriveni detalji žestokih borbi u Bahmutu

19.05 - Ukrajina napreduje oko Bahmuta, dok su Ruske snage izabrale drugu strategiju u Bahmutu, prenosi Tanjug

Teške borbe u Bahmutu: Snimak drona OSU (VIDEO)

18.34 -  Artjemovsk (Bahmut) je zahvaćen vatrom, borbe se nastavljaju na zapadnoj periferiji, gde borci PMC „Vagner“ istiskuju neprijatelja metar po metar iz grada.

Počela je bitka za poslednji rejon "Domino" u Bahmutu

 

 

 

Putin i Zelenski pristali na važne sastanke

18.05 - Putin i Zelenski pristali da se sastanu sa mirovnom misijom afričkih lidera, prenosi Politika

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina u problemu: "Kritično malo rezervi"

18.00 - U Ukrajini je ostalo kritično malo rezervi goriva, izjavio je zamenik ministra energetike Ukrajine Nikola Kolesnik.

"Danas, u slučaju prestanka isporuka nafte i naftnih derivata, zemlja će moći da zadovolji svoje potrebe najviše 10-30 dana od sopstvene proizvodnje i raspoloživih rezervi. To je kritično malo", rekao je zamenik ministra.

Prema rečima Kolesnika, stvaranje rezervi naftnih derivata je važan element energetske nezavisnosti Ukrajine koji predviđa formiranje minimalnih zaliha nafte i naftnih derivata za potrebe stanovništva tokom 61 dana, za slučaj vanredne situacije.

Oboren dron "Valkira" (FOTO)

17.38 - Ruski vojnici spustili su još jedan dron Oružanih snaga Ukrajine „Valkira“

Masa takvog drona je oko 3,5 kilograma, domet leta je oko 34 km. Procenjena cena drona je 2 miliona rubalja.

 

 

Slika rakete PVO IRIS-T koja je pala na ulice Кijeva

17.05 - Tokom noćnih udara u Кijevu je otkazalo i palo nekoliko projektila sistema PVO Patriot i Iris

 

 

Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

16.42 - Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da su se ruski i ukrajinski predsednik Vladimir Putin i Volodimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu.

"Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere, ali i da pričaju o tome kako se ovaj sukob može okončati", rekao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande i Egipta, a o toj inicijativi obavešteni su i generalni sekretar UN, SAD i Britanija.

16.10 -

16.10 -

PRVI PUT TOKOM RATA U UKRAJINI! Rusija potvrdila da je uništila superoružje iz Velike Britanije

15.35 - Britanska potvrda o isporuci raketa dometa 250 kilometara stigla je prošle nedelje.

Celu vest pročitajte OVDE.

132 brigada uništila jedinicu Oružanih snaga Ukrajine na frontu kod Avdijevke

14:54

 

Snimci uništenja američkih PVO sistema Patriot u Кijevu

14:29

 

Sirski u Bahmutu: Vagnerovci ušli u grad kao pacovi u mišolovci

13:20 - Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, posetio je ukrajinske vojnike u Bahmutu.

U objavi na svom Telegram kanalu, Sirski je, uz fotografije sa Bahmuta, rekao: "Neprijatelj ima više resursa, ali mi uništavamo njihove planove."

 

Politico: Кijev želi do 50 lovaca F-16 sa Zapada da „formiraju tri ili četiri eskadrile“


12:55 - 

 

Rusi tvrde da su "Kinžalom" uništili "Patriot"

12:30 - Oružane snage Rusije izvele su koncentrisani udar preciznim oružjem na vojne objekte u Ukrajini, tvrde iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Meta su bili punktovi razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, mesta skladištenja municije, naoružanja i vojne opreme, uključujući i one dopremljene iz zapadnih zemalja, tvrde iz ruskog ministarstva.

- Konkretno, hipersonična raketa Kinžal uništila je američki protivvazdušni raketni sistem Patriot u Kijevu, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Prigožin posetio linije fronta Vagnerovog PMC-a u zapadnim oblastima Bahmuta

10:53

 

 

Analiza situacije na frontu

10:11

 

Zalužnji: Oboreno svih 18 raketa u ruskom napadu

09:31 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji kaže da su ukrajinske snage oborile su svih 18 projektila različitih tipova koje je Rusija lansirala u koncentrisanom napadu na Ukrajinu preko noći.

Rusija je lansirala šest balističkih projektila "kinžal" iz aviona, devet krstarećih raketa "kalibar" sa brodova u Crnom moru i tri rakete sa kopna "iskander", naveo je Zalužnji na Telegramu.

Pušilin: Rusi ojačavaju Bokove u Bahmutu

09:10 - Rusi su prebacili rezervne snage na bokove u Bahmutu, rekao je u emisiji Solovjov uživo vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Na bokovima je teška situacija, verovatno je blizu najaktivnijih dejstava neprijatelja. Za Ukrajinu, generalno, Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut) je postao najveći problem i, naravno, tamo su bacili prilično ozbiljne rezerve. bokovi - glavni pravac za ispitivanje odbrane. Imali smo uspeha, ali kažem vam, prebacili smo naše momke iz drugih delova, pojačali ih, tako da mislim da bi se situacija tamo morala izjednačiti - rekao je Pušilin.

Ukrajina naručila prvi PVO sistem SAMP-T 

08:43

 

 

Svetska zdravstvena organizacija zatvara regionalnu kancelariju u Rusiji

08:12 - Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su njene članice u Evropi izglasale zatvaranje Evropske kancelarije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Moskvi.

Odluka je prihvaćena potrebnom većinom na posebnom sastanku evropske kancelarije SZO. Kancelarija će biti preseljena u Kopenhagen do 1. januara 2024. godine.

Rusija izvela novi talas vazdušnih udara na Kijev, ima ranjenih

07:45 - Osmi put ovog meseca, glavni grad Ukrajine ponovo je bio meta raketnih napada ruske vojske, a prema rečima kijevskih zvaničnika nekoliko ljudi je povređeno od delova projektila.

 

Situacija u Bahmutu u noći između 15. i 16. maja

07:07

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading