MOSKVA SPREMA VELIKU MOBILIZACIJU Rosatom: Napad dronom u blizini nuklarke Zaporožje (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Moskva je optužila Kijev za jučerašnji pokušaj napada dronovima na Belgorodsku oblast.

Iz Kremlja najavljuje da će severnokorejski lider Kim Džong Un narednih dana posetiti Rusiju, dok iz SAD poručuju da bi Putinov sastanak s Kimom bio ogromna greška.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom. 

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, posetila Kijev i poručila da je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, dok je britanski premijer Riši Sunak izjavio da je Rusija gađala civilni teretni brod u Crnom moru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Ukrajina će tražiti arbitražu STO zbog poljskog embarga na uvoz žita

19.28- Ukrajina će se zatražiti arbitražu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog odluke Poljske da produži zabranu uvoza žitarica, najavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je naglasio da uprkos ratu i ruskoj blokadi luka, Ukrajina poštuje svoje obaveze prema Sporazumu o pridruživanju sa EU i prava STO.

"Nemamo nameru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica. Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prinuđena da se obrati arbitraži STO kako bi dobila nadoknadu za kršenje Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT)", napisao je Šmihal na platformi X (Tviter).

Danska šalje vojnu pomoć Ukrajini vrednu 833 miliona dolara

17.50- Danska će Ukrajini donirati paket vojne pomoći vredan 833 miliona dolara, uključujući tenkove, pešadijska borbena vozila, tenkovsku municiju i protivavionske topove, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

Planirana ukupna pomoć Danske raspoređena je u tri faze do 2025. godine, prenosi Rojters.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

14:47 - Oružane snage Rusije ubile su do 140 vojnika u južnodonjeckom pravcu. Uništena su tri oklopna borbena vozila i dva automobila;
 - U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske, ubijeno je do 45 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva borbena oklopna vozila, tri kamioneta i haubica D-30;
- Ruske snage uništile su komandni i osmatrački punkt teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti i skladište municije u Černigovskoj oblasti;
- U donjeckom pravcu kod Avdejevke, Andrejevke i Majorska ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga. Gubici ukrajinskih snaga iznosili su više od 255 vojnika. Uništena su dva borbena vozila pešadije, šest automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
 -Ruski PVO sistemi uništili su u prethodna 24 časa 41 ukrajinski dron u DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a presretnute su četiri rakete „hajmars“ i „uragan“;
 - Ruske snage uništile su skladište municije ukrajinskih snaga kod Velike Novoselke u DNR;
- U hersonskom pravcu ruske snage ubile su do 80 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 i pet automobila;
- U kupjanskom pravcu ubijeno je do 25 ukrajinskih vojnika i uništeno tri automobila, dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje, haubice TRF1 francuske proizvodnje i D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i borbeno vozilo T-122 „sakarija“ turske proizvodnje;
 - Kod Rabotina i Verbovog u Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske, a protivnik je izgubio do 35 boraca. Uništen je jedan ukrajinski tenk, šest borbenih vozila pešadije, uključujući tri „bredlija“ američke proizvodnje i tri automobila;
- Tokom protivbaterijske borbe prethodnog dana uništene su ukrajinske haubice M777 i M119 američke proizvodnje, dve haubice D-30, haubica „msta B“ i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“.

Džordž Buš: Bio sam šokiran kada sam shvatio ko mi je poslužio večeru

14:20 - Bivši američki predsednik Džordž Buš tvrdi da je tek nedavno saznao da ga je tokom posete Sankt Peterburgu bivši šef Vagnera Jevgenij Prigožin poslužio večerom.

Putin objavio uslov za mirovne pregovore

13:45 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Ukrajina najverovatnije započeti mirovne pregovore tek kada joj ponestane resursa i da će iskoristiti svaki potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža uz pomoć Zapada.

Ukrajinsko tužilaštvo: Dvoje poginulih u granatiranju Donjecke oblasti

13:18 - Dve starije osobe su poginule, a tri su ranjene u ruskom granatiranju Donjecke oblasti na istoku Ukrajine, saopštilo je Državno tužilaštvo Ukrajine.

Navodi se da su 84-godišnja žena i 71-godišnji muškarac ubijeni u svojoj kući u gradu Krasnohorivka, zapadno od grada Donjecka, a da je jedna žena povređena u istom napadu.

Peskov: Nema napretka u nastojanjima da se obnovi žitni sporazum

12:55 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je dogovor o crnomorskom žitu na čekanju i da nije bilo napretka u pokušajima da se ponovno pokrene, prenela je ruska državna novinska agencija Tas.

Sporazum, koji je prošle godine, uz posredovanje Ujedinjene nacije i Turske, omogućio je bezbedan izvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Putin: Svakodnevno do 1.500 ljudi se dobrovoljno pridružuje vojsci

12:20 - Predsednik Vladimir Putin rekao je u da 1.000 do 1.500 Rusa potpisuje dobrovoljne ugovore da se pridruži vojsci svakog dana.

Putin je odgovarao na pitanje da li Rusija treba da uvede novu prinudnu mobilizaciju da bi pojačala svoje vojne napore u Ukrajini, za šta je Kremlj više puta rekao da nije neophodno.

Voz Kim Džong Una izgleda kao iz Džejmsa Bonda. Ima mitraljeze, helikopter...

11:50 - Spor, luksuzan i opremljen opremom dostojnom Džejmsa Bonda, oklopni voz kojim je Kim Džong Un putovao u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom omiljeno je prevozno sredstvo severnokorejskog diktatora.

Putin: Kontraofanziva Ukrajine nije dala nikakve rezultate

11:10 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da kontraofanziva Ukrajine nije dala nikakve rezultate, ali zato Ukrajina trpi ogromne gubitke u ljudstvu - 71.000 vojnika.

"Snage Kijeva izgubile su 543 tenka, 18.000 oklopnih vozila", rekao je on na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.

Zelenski stavio veto

10:50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je stavio veto na parlamentarni zakon kojim je bilo predviđeno da se još godinu dana za javnost ne objavljuju izjave zvaničnika o njihovoj imovini. Zelenski je napisao na Telegramu da izjave treba da budu odmah otvorene za javnost, a ne za godinu dana, preneo je Rojters.

Rusi u strahu

10:20 - U Rusiji strahuju od dronova: sistemi PVO se rekofingurišu oko Moskve. "Poslednjih nedelja Rusija je rekonfigurisala svoju protivvazdušnu odbranu kratkog i srednjeg dometa oko Moskve u nastojanju da se efikasnije odbrani od napada bespilotnim letelicama koji često napadaju grad.",navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane pozivajući se na obaveštajne podatke.

Putin održao govor na velikom forumu: Razvijamo novo oružje

09:50 - Ruski predsednik govorio je na ekonomskom forumu u Vladivostoku, prenosi ruska državna medijska agencija Tass. On kaže da Rusija razvija oružje sa "laserskim, ultrazvučnim i radiofrekventnim mogućnostima".

Putin na ekonomskom forumu

AP/Tanjug

 

 

Putin predložio 30. septembar za dan prisajedinjenja Rusiji četiri regiona u Ukrajini

09:10 - Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je proglašavanje 30. septembra danom prisajedinjenja Rusiji Donjecke i Luganske oblasti i regiona Zaporožja i Herson, koje su pod ruskom kontrolom.

Predlog zakona je podnet parlementu i objavljen je na internet stranici Ruske dume. "Dan prisajedinjenja naroda DNR, LNR i regiona Zaporožja i Hersona Ruskoj Federaciji biće 30. septembar", navodi se u dokumentu.

Rosatom: Ukrajina izvršila napad dronovima u blizini nuklearke u Zaporožju

08:20 - Ukrajinske snage izvele su napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju, rekao je danas Aleksej Lihačov, šef ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov.

Lihačov je naveo da je lansirano šest ukrajinskih dronova na Energodar i da ih je sve uništila ruska protivvazdušna odbrana.

Ukrajina preuzela kontrolu nad "Bojkovim tornjevima"

07:56 - Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, objavio je da su snage Ukrajine ponovno preuzela kontrolu nad "Bojkovim tornjevima".

Kako je rekao Geraščenko, vraćanje ovih tornjeva pod kontrolu Ukrajine je od velike vrednosti.

SAD razmatraju da isporuče Ukrajini rakete većeg dometa sa kasetnim bombama

07:20 - Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading